Magyar valóság: nyugdíjasok kellenek fizikai munkára

A munkanélkülieknek csak kis részét lehetne átképzéssel bevonni a munka világába, miközben az egyik tartalékot a nyugdíjasok alkotják, akik szellemi és könnyebb fizikai munkára is alkalmasak lehetnek.
Komócsin Sándor, 2017. december 4. hétfő, 09:15
Fotó: Shutterstock

Minden harmadik munkanélküli és minden második közfoglalkoztatott legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik és az inaktívak 43 százalékának sincs ennél magasabb végzettsége - idézi a KSH adatait a Népszava. A munkaerő tartalékának tekinthető réteg iskolai végzettségének szintje egyre csökken.

A munkanélküliek közül csak mintegy 40 ezerre tehető azok száma, akiket átképzéssel még be lehetne vonni a munka világába - nyilatkozta a napilapnak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Sok nyugdíjas ugyanakkor alkalmas lenne számos szellemi vagy könnyebb fizikai munkakör betöltésére is, például a kereskedelemben.

Ehhez ösztönzőkre lenne szükség és enyhíteni kellene az indokolatlanul szigorú szabályokon, amelyek miatt a közszférában nem lehet tovább foglalkoztatni a nyugdíjasokat. Ezzel együtt a szakember szerint a munkaerőhiány problémáját középtávon nem lehet megoldani, csak mérsékelni, mert masszív demográfiai gond van a hátterében.

A nyitókép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ziziza, 2017.12.04 16:47

Nem is értem hol élnek ,ezek....? Nyugdíjasokat kisebb fizikai munkára??? Egy olyan országban, ahol tragikus az emberek egészségügyi állapota, ott, ahol 50 felett a férfiak hullanak mint a legyek??? Komolyan elment itt mindenkinek az esz???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.04 12:44

Helyes! Nyuggereket a stadionépítésekre!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html