Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez derült ki a szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) nyíltpiaci bizottságának (FOMC) szeptember 16-17-én tartott kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A jegyzőkönyv szerint a bizottság úgy ítélte meg, hogy közel lehet a kamatemelés megkezdésének időpontja, de célszerűbb lenne megvárni a bizonyítékot arra, hogy az amerikai gazdaság állapota nem romlott, és az infláció fokozatosan a 2 százalékos célszám irányába mozog. A bizottság egyes tagjai nyugtalanságukat fejezték ki amiatt, hogy egy túl korai kamatemelés ronthatja a Federal Reserve hitelességét. A FOMC több tagja aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy lefelé ható nyomás nehezedik az inflációra az alacsony energiaárak és a dollár erősödése miatt. Az erős dollár kifejezés 25 alkalommal szerepel a jegyzőkönyvben.

A bizottság szeptemberi ülését megelőzően hetekig tanakodtak azon a befektetők és az elemzők, hogy változtatnak-e a döntéshozók az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén. A szinten tartás mellett 9-1 szavazati aránnyal döntöttek, Jeffrey Lacker, a richmondi Fed elnöke a 0,25 százalékpontos kamatemelés mellett érvelt, mondván, a jelenlegi inflációs fejlemények átmeneti jellegűek, és a további halogatás kockázatos lenne.

A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot. Janet Yellen, a Fed elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy még mindig elképzelhető egy idei kamatemelés. Ezt a véleményét két héttel később megismételte, de azóta több kedvezőtlen makromutató jelent meg, amelyek kivárásra kényszeríthetik a Federal Reserve-et. A FOMC idén még két alkalommal - október 27-28-án és december 15-16-án - ülésezik.

A New York-i tőzsde irányadó indexei emelkedésre váltottak a jegyzőkönyv közzététele után, a dollár árfolyama pedig tovább csökkent a főbb nemzetközi devizákkal szemben. Záráshoz közeledve a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,86 százalékkal 17 057,13 pontra, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,91 százalékkal 2014,22 pontra, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,45 százalékkal 4812,65 pontra ugrott fel.