Theresa May brit miniszterelnök a hét első napját azzal töltötte, hogy igyekezett egységbe gyúrni pártja, a konzervatívok alsóházi képviselőcsoportját a sorsdöntő keddi szavazás előtt, de nem ért el teljes sikert - írja a Bloomberg. A voksolás irányt szabhat a brit kilépésnek és megbuktathatja a kormányt.

Nem a vámunióra - egyelőre

Úgy tűnik, az egyik kérdésben sikerült a maga oldalára állítania az EU-párti torykat. Ez arról szól, hogy az Egyesült Királyság része maradjon-e az EU vámuniójának. A felsőház erre a kérdésre igent mondott, ami egyezik az Európa-barát alsóházi képviselők elképzelésével is, legfőképpen azért, mert lehetővé tenné, hogy jelképes maradjon az ír-észak-ír határ.

Erről a kérdésről készült egy módosító javaslat, amely bekerülhet a brexittörvénybe. Ez kellően ködösen fogalmaz ahhoz, hogy mind a puha, mind a kemény brexit pártján álló toryk támogathassák. Az ügy amúgy is visszakerül a törvényhozás elé a jövő hónapban, amikor megvívhatják vele kapcsolatban az érdemi csatát.

A rebellió lehetősége

Van azonban a törvénytervezetben egy másik paragrafus, amelyben az EU-párti konzervatívok párjuk kormánya ellen szavazhatnak. Ez az úgynevezett érdemi beleszólás lehetősége, azaz az az előírás, amely parlament kezébe adja a jogot, hogy kimondja a végső szót a brexitről. Más szóval ha a kormány által kialkudott válási megállapodás nem teszik a törvényhozóknak, akkor visszaküldhetik azt tovább tárgyalni az EU-val.

May és a kemény brexit pártján álló képviselők utálják ezt a lehetőséget. A kormányfő azért, mert megkötné a kezét, az éles válás hívei azért, mert megakadályozhatja a szigetország valódi függetlenné válását. Ha a parlament elfogadná ezt a szabályt, az a miniszterelnök lemondatásához vagy akár előrehozott választásokhoz vezethet, mert a kormány béna kacsává válna.

Az EU-párti rebelliseknek nagy a tét, mert míg a vámunió ügye visszakerül a parlament elé, az érdemi beleszólás kérdésében most van mód a döntésre. Nem véletlen, hogy egy részük lebegteti a szavazatát a kedd délutáni voksolás előtt.

Optimista a miniszter

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről - írta az MTI. Előbb viszont valószínű, hogy ez összejön - mondta David Davis brexitügyi miniszter a BBC rádiónak. London október előtt nem számít a megállapodás véglegesítésére, hiszen negyven évnyi történelemről, negyven évnyi joganyagról, negyven évnyi közös külpolitikai és biztonsági tevékenységről van szó.

A fotó forrása: Daniel Leal-Olivas/AFP