A pozsonyi statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az egy évnél nem hosszabb ideje külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok száma az idei első negyedévben csaknem 16 ezerrel, 126 ezerre csökkent az egy évvel korábbihoz képest - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Eközben a Szlovákiában munkát vállaló külföldiek száma egyre gyorsabb ütemben nő.

Míg 2014-ben hivatalosan nem egész 15 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, mára a számuk eléri a 71 ezret, csak az elmúlt egy évben majd 20 ezerrel nőtt. A legtöbben Ukrajnából (15 ezren), Szerbiából (13 ezren) és Romániából (10 ezren) érkeztek.

A Világbank szerint Szlovákiába tavaly 2,2 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön élő szlovák állampolgárok. A Szlovákiából történő kiutalások összege ugyanakkor töretlenül nő. Míg 2011-ben csupán 70 millió dollárt tett ki, a legfrissebb, 2017-es adat szerint már meghaladta a 270 milliót. A külföldön dolgozó szlovák állampolgárok által hazautalt összeg így a szlovák bruttó hazai termék (GDP) 2,1 százalékát teszi ki.

Magyarországra 4,7 milliárd dollárt (1322 milliárd forint) utaltak haza a külföldön élő magyarok, amivel az ország a harmadik helyen áll: csak Lengyelország (7,4 milliárd dollár) és Románia (5,2 milliárd dollár) előzi meg a térség EU-tagállamai közül. Érdekesség, hogy a Magyarországhoz hasonló népességű Csehországba 3,9 milliárd dollárt utaltak haza.