Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Franciaország üdvözli az Európai Parlament álláspontját" - közölte az Elysée-palota a francia hírügynökséggel. Az elnöki hivatal üdvözölte, hogy a döntés olyan "széles támogatottsággal" történt, amelynek köszönhetően "az európai pártokon belül is egyértelművé vált a helyzet, mindenekelőtt az Európai Néppárton belül", ahogy azt Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten remélte.

A köztársasági elnök múlt csütörtökön Luxembourgban felszólította a konzervatív pártokat tömörítő EPP-t, hogy tegye világossá álláspontját, szerinte ugyanis választania kell, hogy Angela Merkel német kancellárt vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt támogatja.

Párizs álláspontja szerint az államfő által az elmúlt hetekben hét uniós országban tett látogatásain is hangoztatott törésvonal a "haladáspártiak és a nacionalisták között" kerül mostantól a jövő májusi európai parlamenti választások előtti kampány középpontjába. A strasbourgi szavazás a francia elnökség szerint "bebizonyította, hogy lehetséges pártok feletti összefogás az értékek mentén".

A francia kormánypártnak, az Emmanuel Macron által 2016-ban létrehozott Köztársaság lendületben nevű mozgalomnak nincsen európai parlamenti képviselete.
A 2014-es európai parlamenti választásokat Franciaországban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) nyerte meg, és 24 képviselőt küldött Brüsszelbe illetve Strasbourgba, akik nem szavazták meg a Sargentini-jelentést.

Az Európai Néppárt frakciójában húsz, a jobbközép francia Köztársaságiak nevű párthoz tartozó képviselő foglal helyet, akik között a szavazáskor egyértelműen megosztottság mutatkozott: volt aki megszavazta a jelentést, hárman ellene szavaztak, mások pedig tartózkodtak.

A pártelnök Laurent Wauquiez a szavazást megelőzően nem kívánt állást foglalni, s egy korábbi televíziós interjúban jelezte, hogy ő Angela Merkellel és Orbán Viktorral is szokott egyeztetni, a francia képviselőcsoporthoz tartozó Joseph Daul, az EPP elnöke azonban a keddi vitát követően a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy "az Európai Unió a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, az emberi jogok és a szabad civil társadalom tiszteletén alapul. Az EPP ezekben nem tesz kompromisszumot, a politikai hovatartozástól függetlenül".

A szavazást megelőzően Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi államtitkár Strasbourgban úgy vélte, hogy "tíz éve vakság és bűnös hallgatás van arról, ami Magyarországon zajlik, elsősorban azok, akik azt gondolják, hogy a populizmussal szembeni fellépés erősíti azt, inkább igazodtak a populizmushoz és hagyták egyre nagyobbra nőni".

Képünk forrása: AFP Photo/Frederick FLORIN