Szlovákia lakosságának 48 százaléka bízik az Európai Unió erejében, csupán 3 százalékuk bízik jobban az USA erejében mint, az EU-éban, miközben 40 százalékuk egyikben sem bízik - idézte a pozsonyi Új Szó az Európai Unió Külügyek Tanácsának nemrég publikált felmérését. Magyarországon is inkább az unióban bíznak, mint az USA-ban. A megkérdezettek 39 százaléka az EU-ban bízik, 14 százaléka pedig az Egyesült Államokban.

Ami az Oroszországgal szemben a Krím 2014-es lenyúlása után bevezetett nyugati szankciókat illeti a szlovákiai lakosság 28 százaléka úgy gondolja, a szigorítások túl kemények, míg 19 százalékuk szerint túl gyengék. Magyarországon ezzel szemben a válaszadók 29 százaléka gondolja, hogy a szankciók nem elég kemények, és csak 16 százalékuk szerint túl szigorúak. A lengyelek több mint fele úgy véli, hogy a szankciók nem eléggé kemények Oroszországgal szemben. A csehek majdnem negyede viszont túl szigorúnak tartja azokat.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy egy esetleges orosz-amerikai konfliktusban kit kellene támogatnia a megkérdezett állampolgár országának. A magyaroknak majdnem háromnegyede maradna egy ilyen konfliktusban inkább semleges, az oroszok mellé csak hat százalékuk állna. Az utóbbiban hasonló arányok jöttek ki a négy visegrádi országban, csak a cseheknél nagyobb kissé az oroszok támogatottsága, bár az USA-é is viszonylag magas.