Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok német örül neki, hogy az EU elmúlt 50 évében először Németország adhatja az Európai Bizottság elnökét Ursula von der Leyen hadügyminiszter, a CDU politikusa személyében. A legnagyobb német párttal, a Kereszténydemokrata Unióval együtt kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 16 európai parlamenti képviselője azonban nincs köztük: nem óhajtják szavazatukkal támogatni (az egyébként részben Orbán Viktor magyar miniszterelnök javaslatára jelölt) Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnökének - adta hírül a Financial Times.

Ezen a szándékukon az sem változtat, hogy úgy tűnik, az Európai Parlament szocialista frakciójának számos pártja meg fogja szavazni Leyen megbízását. Emellett az sem tántorítja el őket, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke figyelmeztette az SPD-t: ha részben politikusai ellenszavazata miatt nem lesz az Európai Bizottság elnöke Leyen, annak súlyos következményei lehetnek a németországi CDU/CSU-SPD nagykoalíció jövőjére nézve.

Magyar szál a történetben

A nagykoalíció amúgy sincs jó bőrben. A CDU és az SPD hónapok óta civakodik mindenen, kezdve a védelmi kiadásokkal a nyugdíjreformon át a fegyverexportig és az adócsökkentésekig. A szociáldemokratákon belül sokan hangosan követelik, hogy szakítsanak az Angela Merkel kancellár vezette kormány támogatásával, és vonuljanak ellenzékbe. Az év végén eljöhet az ő idejük, ugyanis a koalíciós megállapodás értelmében a kormányzati ciklus félidejében a felek felülvizsgálják együttműködésüket, aminek szakítás is lehet a vége.

Jens Geier, az SPD-s európai parlamenti képviselőcsoport vezetője azt mondta rádióinterjújában, hogy Leyen szerdai meghallgatásán elégedetlenek voltak a hallottakkal. A jelölt ugyan határozott fellépést ígért azokkal a kelet-közép-európai kormányokkal - köztük a budapesti vezetéssel - szemben, amelyek politikája megsérti a jogállamiságot, ám nem tudott felelni arra, hogyan fogja érvényesíteni az általa vezetett bizottság velük szemen az unió akaratát. Emellett úgy látta, hogy a jobbközép európai parlamenti képviselők - a Fidesz tagságát felfüggesztő, de sorai között tudó Európai Néppárt - előtt puhább hangot ütött meg a jogállamiságot sértő viselkedéssel kapcsolatban.

Bomlik vagy nem bomlik

Mindezek ellenére nem biztos, hogy rámenne a német kormánykoalíció, ha Leyent nem támogatná az Európai Parlament. Katarina Barley, az SPD képviselője, aki egy hónappal ezelőttig igazságügy-miniszter volt hazájában, egyértelműen úgy látja, hogy emiatt nem bomlik fel a CDU-SPD szövetség. Szerinte a CDU elnöke azért fenyegetőzött ezzel, hogy rábírja az SPD politikusait Leyen támogatására.

Logikus, hogy az SPD nem érdekelt a berlini kormány bukásában, és ezzel egy esetleges előrehozott választás kiírásában. A párt támogatottsága 12 százalékon áll, nem csupán a CDU, hanem a Zöldek is előtte járnak. A párt a 2017. őszi német parlamenti választásokon 20,5 százalékot kapott, ami a második világháború óta a legrosszabb eredménye volt.