A kelet-közép-európai, illetve délkelet-európai régió országairól rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a koronvírus-járvány terjedése az exponenciális szakaszába lépett néhány országban - derül ki a bne IntelliNews régiós portál grafikonjából, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adati alapján készítettetek. Csehországban, Lengyelországban és Romániában azonos tendenciákat látunk - és lehet, hogy más régiós országokban is hasonló lenne a kép, ha bővebb tesztelésre alapoznánk az adatokat.

A legrosszabbnak a cseheknél látszik a helyzet, ahol a fertőzöttek száma március utolsó hetében meghaladta az 1200-at, Lengyelországban elérte a 750-et, Romániában az 580-hoz közelített, míg Szlovéniában és Oroszországban 440 körül alakult. Természetesen ez a mutató sajnálatos módon óráról órára nőtt. Más országoknál - így Bosznia-Hercegovinánál, Horvátországnál, Litvániánál, Magyarországnál és Ukrajnánál - kisebb számokat látunk ugyan, de növekedés tempója gyorsul.

A régióban valamivel jobb a helyzet, mint Nyugat-Európában. Az első koronavírus-fertőzéseket Horvátországból és Oroszországból jelentették február végén, és csak lassan kezdett növekedni az esetek száma. Március közepéig nem jegyeztek fel több százas tempójú napi bővüléseket. Némi reményre ad okot, hogy Észtországban és Szlovéniában kilapulni látszik a növekedés görbéje. Mindkét országban nyolc nap telt el, mire az új fertőzések száma megduplázódott.