Magyarország segíthetne, de nem kérnek belőle

Szerbiába vámmentesen lehet bevinni a búzát, mert állítólag gyenge a hazai termés minősége, ám hírek szerint valójában spekuláció áll a háttérben az alacsony árak miatt.
Barabás Júlia, 2020. január 25. szombat, 11:02
Fotó: Shutterstock

Szerb kormány határozatot hozott arról, hogy április 30-ig vám nélkül vihető be búza az országba, mivel a hazai termésű kenyérgabona állítólag rossz minőségű - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A sajtóértesülések szerint a malomipar, illetve a pékek kérésére hozták meg ezt a döntést, de egyelőre senki nem siet a búza importjával, főleg azért, mert külföldön drágább a kenyérgabona mint Szerbiában és tetemesek a szállítási költségek is.

Szakértők szerint a legjobb megoldás az lenne, ha Magyarországtól vásárolnának, hiszen a szállítási költségeket így lehetne minimalizálni. A gond az, hogy a búza ára ott is magas, jelenleg 23 dinár (62 forint) körül mozog kilogrammonként. Vukosav Sakovic, a Zita Srbije igazgatója szerint Szerbiában van elég jó minőségű búza, de senki nem akar eladni, mindenki azt várja, hogy emelkedjen az ár. Aratáskor 18 dinár volt kilója, most pedig 20 dinár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.01.25 11:51

Sima, gazdasági kérdés. És vesztésre állnak a szerb vásárlók. A magyarok is keresnek majd rajuk, a sajátjaik is, szemérmetlenül. Nem az árakat kell eltéríteni, hanem a jövedelmeket kell arányba hozni velük ! Nálunk sem érti ezt mindenki, hát még Szerbiában ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html