Magyarország * 11 = 400 leggazdagabb amerikai

A leggazdagabb amerikaiak toplistáján szereplő 400 érintett összvagyona tavalyhoz képest 290 milliárd dollárra 1,54 billió dollárra nőtt.
NAPI Online, 2007. szeptember 21. péntek, 11:26
Fotó:

Az irdatlan összeg nagyjából 277 ezer milliárd forintnak felel meg, ami a tavalyi 23,6 ezer milliárd forintos magyar GdP több mint tizenegyszerese. A ranglistán nincs alapvető változás a leggazdagabb amerikaiak toplistáján, ha csak az nem, hogy a Forbes magazin által közétett 400-as rangsorba kerüléshez idén már nem volt elég az egymilliárd dolláros vagyon, ennél 300 millióval több kellett.

Az MTI-Eco listát összeállító Forbes-ra hiovatkozva azt írja, a legtöbbet - 14 év óta változatlanul - Bill Gates, a Microsoft tulajdonosa és vezetője, akinek vagyonát most 59 milliárd dollárban adja meg a Forbes. Őt követi Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési vállalkozás gazdája, neki 52 milliárd dollárnyi a vagyona. A harmadik helyezett Sheldon Adelson "kaszinómogul", aki vagyonként 28 milliárd dollárnyit birtokol.

A listán jelentősebb változást a Google keresőcéget alapított Sergey Brin okozott: bekerült a 10 leggazdagabb közé, mivel 2004. óta megnégyszerezte vagyonát, ami most 18 és fél milliárd dollár körül lehet és elsősorban annak köszönhető, hogy a Google részvény árfolyama azóta körülbelül 500 százalékkal emelkedett.

Éredekes még, hogy a 400-as listán, főképp az alsó szekcióban, 45 új név jelent meg, ezek fele úgynevezett spekulatív kockázati alapokban, a hedge fundokban érdekelt pénzügyi vállalkozó, közülük kerül ki a lista legfiatalabb résztvevője is, a mindössze 33 éves menedzser, John Arnold, akinek már másfél milliárd dolláros vagyonra sikerült szert tennie.

HOZZÁSZÓLÁSOK