Az Európai Bizottság közelménye szerint az uniós testület azt ajánlja, hogy idén egymilliárd eurót biztosítsanak erre a célra az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésből. Az összeg akár a harmincszorosát is elérheti a tagállamok által az ifjúsági foglalkoztatás növelésére felhasználható előfinanszírozási összegnek, így akár 650 ezer fiatalt segíthetnek a gyorsabb munkához jutáshoz.

Minden tagállam elfogadott egy ifjúsági garanciaprogramot, amelynek értelmében garantálják a 25 év alatti fiataloknak egy minőségi állásajánlat, tanulószerződéses gyakorlati képzés vagy képzés lehetőségét az iskola elhagyását vagy a munkahelyük elvesztését követő négy hónapon belül. A mostani bizottsági bejelentés segít e garancia valóra váltásában.

A javaslat 1-1,5 százalékról akár 30 százalékra emelné az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés előfinanszírozási rátáját az erre elkülönített költségvetési előirányzatból. A kezdeményezésből részesülő tagállamok így a 3,2 milliárd eurós költségvetési juttatás egyharmadát azonnal megkaphatják, ha elfogadták a kijelölt operatív programokat. Ezt a keretösszeget azonnal a projektek kedvezményezettjeinek rendelkezésére kell bocsátani a projektekre adott előlegek formájában.

A bizottság becslése szerint a felgyorsított előfinanszírozás segítségével idén azonnali támogatást lehetne nyújtani 350-650 ezer fiatalnak, míg a jelenlegi előfinanszírozási ráta alapján ez a szám mindössze 14-22 ezer között lenne.

Az Európai Parlament és a Tanács vitatja meg a jogalkotási javaslatot, amelyet el kell fogadniuk ahhoz, hogy hatályba léphessen.

A kezdeményezésből Magyarország is részesül. Az országnak jutó csaknem 50 millió eurós támogatásból hozzávetőlegesen 15 millió eurót kaphat meg már az idén, amennyiben elfogadják a 18,9 százalékos ifjúsági munkanélküliség csökkentését célzó operatív programot.