Magyarország a csempészország - így látszik Amerikából

A csempészett cigaretta és a korrupt módon kiosztott dohányárusítási engedélyek országaként mutatja be Magyarországot a washingtoni Raw Story hírportál.
Napi.hu, 2013. december 27. péntek, 11:28
Fotó: Napi.hu

A dohányzók megleckéztetése felhizlalta a cigaretta feketepiacát Magyarországon - kezdi életképét a washingtoni Raw Story hírportál, amely az amerikai média fő áramából kimaradó információk összegereblyézésére specializálódott. Nem messze a magyar-ukrán határtól, Nyíregyházán egy autóparkolóban Imre mesélt feketepiaci cigarettaüzletéről, amely a budapesti kormány vitatott dohánykereskedelem-korlátozásainak köszönhetően virágzik.

Naponta több száz kartont adok el - fejtegeti a sajátos kisvállalkozó, aki természetesen nem valódi nevén mutatkozott be. Kollégája, János elmesélte azt is, hogyan jut be a füstölni való Ukrajnából Magyarországra. A Tiszán érkezik az áru - be sem szálnak a csónakokba, csak kötélen áthúzzák azokat egyik partról a másikra. Miután hozzájuk kerül egy nagyobb szállítmány szétosztják, és eljuttatják az ország minden sarkába.

Trükk volt ez, kérem

Soha nem ment olyan jól az üzlet, mint most - teszi hozzá a csempész. A magyar kormány bezárta az ország árusítási joggal rendelkező cigarettakereskedéseinek közel kilenctizedét, 42 ezerről 5,3 ezerre csökkentette az árusítóhelyek számát - ismerteti a hátteret az internetes portál. A hivatalos cél a fiatalkorúak kiszolgálásának visszaszorítása, illetve általában a dohányzás korlátozása volt. A magyar nők 34, a férfiak 46 százaléka tartozik a füstölők közé.

Az intézkedés bírálói szerint azonban csak egy trükkről van szó, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök kormányának közeli szövetségeit juttatták zsíros jövedelmet ígérő dohányárusítási licencekhez. A portál idézi Ritók Nórát, az Északkelet-Magyarországon tevékenykedő Igazgyöngy jótékonysági szervezet vezetőjét, aki kételkedik abban, hogy igazat mond a kormány, amikor azt állítja egy év alatt legkevesebb 200 ezerrel csökkent a dohányzók száma. Itt szinte mindenki cigarettázik - szögezi le.

Csak a feketepiac

Azelőtt mindenütt lehetett cigarettát vásárolni, minden boltban és a kocsmákban is. Miután betiltották a széles körű árusítást, a kisebb falvakban nincsenek hivatalos dohányboltok. Ezért virágzik a feketekereskedelem - teszi hozzá. Az ugyanakkor nem tudható, mekkorára duzzadt a feketepiac. Valamit mutat ezzel kapcsolatban, hogy míg 2012 első tíz hónapjában 62 millió cigarettát foglalt le a NAV, addig idén ugyanebben az időszakban 85 milliót - derül ki a hatóság adataiból.

A portál idézi Murci János tüdőgyógyász, a dohányzás elleni mozgalom vezetőjének szavait, aki nemrégiben a Kiskegyednek adott interjújában azt mondta, hogy tapasztalataik szerint jelentősen visszaszorult a cigarettázás. Ezt azonban nem a dohánykereskedelem átszervezésével, hanem a durva drágulással magyarázta. Két év alatt 600 forintról 1000-re emelkedett egy doboz füstölni való ára.

Ezeknél?

A kormány dohánypolitikája időnként ironikus eredményt hoz - folytatja beszámolóját a Raw Story. A portál megszólaltat egy 67 éves asszonyt, aki 16 éves kora óta dohányzik, élete során sokszor próbált leszokni a cigarettázásról, ám eddig nem járt sikerrel. Most azonban úgy gondolja, megtalálta a megfelelő ösztönzőt: Egy fillért sem költök el ezekben a nemzeti boltokban, a kormánypárt pénzcsináló barátainál - mondta.

A változtatás jelentősen csökkentette a dohányértékesítésből származó adóbevételt. Augusztusban az egy évvel korábbi 36 milliárd forint helyett csak 24 milliárd folyt be az államkasszába. A kormány ennek ellenére tovább akar lépni a korlátozásban: alaposan megnehezítették a dohányt nem, nikotint azonban tartalmazó elektronikus cigaretták értékesítését és célkeresztben vannak a sodort cigaretták is.

Egy sikert azért elért Orbán: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerésben részesítette a dohányzás visszaszorításában elért eredményeiért. Ritka, hogy egy nemzetközi intézmény megdicséri a magyar kormányfőt, akit hatalomkoncentrációval vádolnak külföldi bírálói.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Clemenceau, 2013.12.30 16:26

Ou est cet menteur Mohamed Bhole? Qu'est-ce qu'il fait cet idiot a nouveau? Est-ce qu'il est alle a Volgograd? Il devrait se faire tuer ce salop.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.12.30 13:43

@jobbajobb: Elmész te a 3.14-be, barom állat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.12.30 13:42

@Kotkodus:

1. Schiller

2. Állandóan belelépünk - ez hol szar, hol nem az.

3. Ok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.12.30 13:34

@Blama:
1. a szag is relatív... ami nekem záptojásszagú, azt pl. sokan tekintik üdítő forradalmi szellőnek...

2. jogos. és minél több tapasztalatot hasznosítunk a múlt hibái alapján, annál erősebb és tartósabb civilizációt tudunk építeni az előző romjaira. miközben nyilván egy folyóba nem lehet kétszer ugyanúgy belelépni... fájdalmas tapasztalat mindeközben, hogy a köztudat memóriája mennyire rövid (és könnyen manipulálható) e tekintetben...

3. ebben is egyetértünk. e tekintetben azt tartom ironikusnak, ahogy az aranykorán évszázadok óta túljutott történelmi magyarság mai képviselői hogyan próbálják a ma aranykorukat élő civilizációkat és kultúrákat degradálni. tény, hogy minden megszülető kultúra és civilizáció el is tűnik egy nap, de sokan elfelejtik, hogy a miénk milyen fázisban van, amikor a másét kritizálják...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.12.30 13:04

@jobbajobb: a kereskedelem egyidős az emberiséggel. lehet szidni azokat a nációkat, vallásokat, kultúrákat ahol a kereskedelmi kultúra hatékonyabb. lehet őket kufározni, lehet őket lenézni is, de felvenni a versenyt velük, vagy akár jobb eredményeket elérni náluk nem lehet így.

az eredmény az, hogy te nyomorult módon szidod a nálad jobban élőket és kompenzálni próbálsz valamilyen mesterséges - magad alkotta - erkölcsi skála alapján. szánalmas egy hozzáállás, de ha a te lelkedet ez megnyugtatja, akkor további jó étvágyat kívánok az erkölcsi fölényhez. de tudd, hogy a keserű erkölcsi fölény a vesztesek legfőbb eledele... a nyertesnek ugyanis általában jut igazi táplálék is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html