Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovákiai álláskeresőknek Csehország mindig is vonzó célpont volt: az ottani érvényesüléshez nem kell idegen nyelvet tanulniuk, ráadásul több ágazatban a fizetések is nagyobbak, mint Szlovákiában. A cseh munkaügyi tárca múlt heti jelentése szerint a Csehországban dolgozó szlovákiai munkavállalók száma már meghaladja a 200 ezret - írta a pozsonyi Új Szó.

Míg két évvel ezelőtt egy-egy csehországi állásajánlat iránt átlagosan 18-an érdeklődtek, tavaly már csak 8-an - mondta Nikola Richterová, a Profesia.sk munkapiaci portál elemzője. Ezzel párhuzamosan azonban érezhetően csökkent a csehországi állásajánlatok száma: tavaly nagyjából 10 ezer ilyen ajánlat jelent meg a Profesia.sk portálon, 3500-zal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Magyarország és Ausztria a korábbiaknál is jobban vonzza a szlovákiai álláskeresőket. Tavaly a magyarországi ajánlatokra átlagosan 18-an, az osztrákokra 17-en jelentkeztek, egy évvel korábban ez még az előbbi esetében 14, az utóbbinál 12 körül mozgott" - mondta Richterová, aki szerint azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a magyar és osztrák ajánlatokból jóval kevesebb - 552 és 1979 - van a portáljukon, mint a csehekből.

Ausztria iránt inkább az alacsonyabb szakmai képzettséggel rendelkezők érdeklődnek, a legtöbb visszajelzés a sofőri és segédmunkási állásokra érkezett. Magyarország és Csehország esetében a kereskedelem és a raktározás vezet, de ezekben is sokan érdeklődnek a sofőri állások iránt.