Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Azt reméljük, hogy a Török Áramlaton keresztül 2021 végére már 9,8 milliárd köbméter gáz fog érkezni Magyarországról. Érdekeltek vagyunk abban, hogy diverzifikáljuk a földgáz-ellátásunkat, amire a Török Áramlat egy életképes forgatókönyv" - idézi a TASzSz orosz hírügynökség Szijjártó Péter pénteki kijelentését.

A beszámoló szerint a magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy remélhetőleg a bolgár szakaszon is rendben halad az építkezés, Szerbiában ugyanis tartják az ütemtervet.

A Török Áramlat lényegében az EU által 2015-ben elgáncsolt Déli Áramlat vezeték kistestvére. A tervek szerint Szerbián, Bulgárián és Törökországon keresztül lenne egy leágazása, melyet Déli Áramlat Lite néven készítenek elő, végpontja pedig a magyar hálózati bekötés lenne. (Korábban ebben a cikkben részletesen mutattuk be a vezetéket.)

A probléma viszont az, hogy az Egyesült Államok már többször jelezte, kész bármilyen módon megakadályozni a vezeték elkészültét. Ennek pedig a csütörtökön elfogadott amerikai költségvetési törvényben - az MTI összefoglalója szerint - már jelét is adták: az amerikai védelmi költségvetési törvény büntetni fogja a gázvezetékeket lefektető hajókat és a vezetéképítő munkában résztvevőket, valamint a beruházások támogatóit is. A törvény értelmében a gázvezetékek öt éven át szankcionálhatók, de az amerikai elnök feloldhatja ezeket, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok minimálisra tudta csökkenteni a Kreml képességét arra, hogy saját politikai céljaira használja a gázvezetékeket.

A lépés Washington számára három szempontból is fontos:

  • 1. csökkenteni akarja európai szövetségeseinek energetikai kitettségét Moszkva irányába,
  • 2. az Északi Áramlat és a Török Áramlat megépítése lehetővé tenné, hogy megszűnjön a Kijevnek jelentős bevételeket hozó ukrajnai orosz gáztranzit,
  • 3. az Egyesült Államok mostanra a világ legnagyobb cseppfolyósítottgáz-exportőre (lng-exportőre) lett, és szeretne új piacokra bejutni Európában.

Az, hogy a Török Áramlat vezetéket Magyarország elvben nem meglepő, mivel Orbán Viktor miniszterelnök éveleji gazdasági program beszédében a következő évek egyik legfontosabb projektjének nevezte a beruházást. Szijjártó Péter pénteki kijelentése annak fényében érdekes, hogy az Egyesült Államok szankcióit kockáztatja most Budapest.