BUX
38317

Magyarország az unió legszegényebbjei közt

Az uniós átlag 44 százalékától 271 százalékáig terjed, vagyis hatszoros szórást mutat az EU-tagállamok egy főre jutó GDP-je vásárlóerő paritáson számolva - állapítja meg az EU statisztikai hivatal, az Eurostat szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányában, amelyet a 2009-es adatok alapján számoltak. Magyarország 65 százalékkal a mezőny alsó harmadában foglal helyet.

MTI-Eco, 2010. december 15. szerda, 17:21

Az unió többi államától messze elhúzó Luxemburgban a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP 271 százaléka, vagyis több mint két és félszerese az uniós átlagnak, ugyanakkor az utolsó helyezett Bulgáriában az egy főre jutó átlagos GDP mindössze 44 százaléka annak.

Az élmezőnyben - az átlagos uniós GDP-t 20-30 százalékkal meghaladók csoportjában - van Hollandia, Írország, Ausztria és Dánia, míg Svédország, Németország, Belgium, Finnország és az Egyesült Királyság 10-20 százalékkal áll az átlag felett.

Az uniós átlagtól 10-30 százalékkal marad el a vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó bruttó hazai termék Szlovéniában, Csehországban, Szlovákiában, Portugáliában és Máltán, ugyanakkor a 30-50 százalékkal elmaradók között Magyarország mellett Lengyelország és a három balti állam, Észtország, Litvánia, valamint Lettország található.

Románia és Bulgária 50-60 százalékkal marad el az uniós államok átlagától, Románia e tekintetben csak 2 százalékponttal előzi meg Bulgáriát, vagyis 46 százalékot tudhat magáénak.