Magyarország is célkeresztbe kerül - bekeményíthet az EU

Nem a brexit, nem az európai bevándorlási politika reformja és még csak nem is a jövő évi európai parlamenti választások az Európai Unió vezető hatalmainak legfőbb problémái. A renitens kelet-közép-európai országok ügyének rendezése megelőzi ezeket.
Komócsin Sándor, 2018. március 26. hétfő, 10:23
Fotó: Shutterstock

A brexit, ami nagyon súlyos gondot okoz az Egyesült Királyság polgárainak és üzleti vállalkozásainak csak ötödik az Európai Unió megoldandó problémáinak listáján - írja a Financial Times. Akik a szigetországban úgy gondolják, hogy az uniós politikusok meg akarják büntetni a briteket azért, mert a kilépés mellett döntöttek, tévednek.

Berlinből, Párizsból és más nyugat-európai fővárosokból nézve négy nagyobb probléma is van a brexitnél. A legfontosabb az eurózóna reformja, a második a jog uralmának súlyos korlátozása a kelet-közép-európai országokban, a harmadik a bevándorlással kapcsolatos új közös európai politikai kialakítása, a negyedik a 2019. májusi európai parlamenti választások és az Európai Bizottság új elnökének megválasztása.

A nagy kérdés

Elkerülheti-e a közös európai valutát használó országok közössége az újabb válságot, ha nem hajt végre lényeges reformot? Ez a nagy kérdés, amelyre Simon Tilford, a Centre for European Reform kutatóintézet elemzője szerint mindent megelőzően választ kell találni. A legtöbb döntéshozó azt válaszolja erre, hogy nem vagy nem valószínű.

Az eurózóna kormányai nem is vitatják a reform szükségességét, ám az ördög szokás szerint a részletekben van. Az érintett kormányok nem értenek egyet abban, milyen mélységű bankuniót valósítsanak meg, illetve hogy átalakítsák-e független intézménnyé, európai IMF-fé (EMF) az övezet biztonsági alapját, az Európai Stabilitási Mechanizmust.

Franciaország és Németország a júniusi EU-csúcsértekezletre akar előállni javaslataival. Az ezt követő vita nem lesz könnyű. Erre utal Charles Wyplosz szakértői elemzése, amely szerint az EMF mélyen belefolyna a tagállamok érdekellentéteibe, amivel kiélezhetné azokat. Kérdéses, hogy végül is ki ellenőrizné ezt a szervezetet.

Magyar-lengyel kérdés

A második legnagyobb probléma a nyugat-európai kormányok és egyes kelet-közép-európai országok vezetése közötti egyre mélyebb ellentét. Ez jóval túlmegy az politikai verseny korlátozásáról és a jogszolgáltatás függetlenségének csorbításáról folytatott vitákon. Ahogy Miroslav Singer korábbi cseh jegybankelnök fogalmazott: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szembe fordul az EU magjához tartozó országok politikai gyakorlatával.

Jellemző, hogy Angela Merkel német kancellár kormányának megalakítása után először Párizsba, majd Varsóba utazott - tehát nem Londonba. Ez is rávilágít arra, hogy a nacionalista lengyel kormány és az EU vitája a lengyel igazságügyi reformról (amely az EU szerint korlátozza a jog uralmának érvényesülését) fontosabb probléma, mint a brexit. A lengyelországi demokrácia stabilitása létkérdés a németeknek.

Bevándorlás, választás

A harmadik legfontosabb kérdés az európai bevándorlás ügyében kialakult káosz megszüntetése, a negyedik a jövő májusi európai parlamenti választások előkészítése, illetve az Európai Bizottság elnökének megválasztása. A parlament frakciói meg akarják szerezni az új vezető jelölésének jogát, míg Emmanuel Macron francia elnök úgy véli, hogy továbbra is a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak kellene döntenie az EU legfontosabb személyi kérdésében.

A brexit ezek mögé a problémák mögé szorult. Az uniós vezetőket az érdekelheti a legjobban, hogy a kiválás, amely a dolgok jelenlegi állása szerint jogilag 2019 márciusában történik, ne okozzon zűrzavart a májusi európai parlamenti szavazás előtt.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.03.27 09:52

@na4:
azt ugy tudod, hogy "migráns rémtettek" nagy resze kimerul abban, hogy zaklatnak egyket not? nem mintha ez jo lenne, de ilyet azert magyarorszagon is csinalnak boven migransok nelkul is, megsincs orszagos hir belole, de meg lokalis sem nagyon. kicsit el vagytok kalibralva, a migranskerdesnel 1000 fontosabb az oktatas es az egeszsegugy helyzete, nektek csak azert ilyen borzasztoan fontos kerdes, mert a fidesz elbaszta a ket legnagyobb allami szolgaltato rendszert, sosem latott melysegbe lokve oket. 8 even keresztul nem tudott javitani egyiken sem, ezert a sorosozas es migransozas. csak ez rajtatok kivul mar a loteri kutyat sem erdekli...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.03.26 20:56

"a jogok korlátozása..." - Ez ugye vicc? Ha valahol lábbal tapossák a sajtószabadságot, az éppen Németország, ahol a médiák és a rendőrség is agyonhallgatja a migráns rémtetteket. És akkor ők pofáznak? De közel a vég, Németországban már óriási a felzúdulás, előbb utóbb borul a bili, a sötét némber és bandája bukni fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.03.26 13:29

@tarosPifta:
barmennyire is szeretned, hogy az eu megoldja magyarorszag problemait, nem fogja. a valasztas belugy. ha a magyarok orbanokat meg gyurcsanyokat valaszt meg, akkor azokkal fog megproblani egyutt mukodni, kivel mennyire lehet. a valasztokkal van a problema, ha folyamatosan szarabbnal szarabb kormanyok vannak a hatalmon.

ahhoz, hogy ne az legyen a vegeredmeny, amit varsz, ahhoz a lakossagot kene lecserelni ertelmesebbre. ezert nem latszik a kiut, se az oktatas, se a bevandorlaspolitika nem vonzza az ertelmes embereket. pontosabban mondva inkabb eluldozi. az eu nem tudja megoldani tobbmillio magyar hulyeseget...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.03.26 10:43

A korruptszagú, diktátor fideszes kormány ellen könnyű lett volna fellépni, amikor az UNiós Ügyészség elindításáról volt szó.
El kellett volna indítani a 7-es cikkelyt, megvonni a magyar szavazást, és akkor indulhatott volna az Uniós Ügyészség. És a nyomozás ellenük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html