Magyarország is felkerült Trump feketelistájára

Hazánkkal is megszakíthatja a kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Államok, legalábbis ha Washington beváltja Donald Trump legújabb fenyegetését - hívja fel a figyelmet a hvg.hu. Az amerikai elnök a legújabb észak-koreai rakétateszt után azt posztolta a Twitterre: az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy minden olyan országgal megszakítja a kereskedelmet, amely Észak-Koreával üzleti kapcsolatban van.
K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 4. hétfő, 22:03
Fotó: MTI/AP

Az észak-koreai külgazdasági hivatal 2016-os összesítése szerint hazánk rajta van azon a 82 országból álló listán, amely a kereskedelmi partnereket tartalmazza. Magyarország részesedése persze elenyésző: 2016-ban mindössze 13 ezer dollárnyi kereskedelmet regisztráltak, ami a lista 76. helyéhez volt elegendő. (A KSH más számokat közölt: a statisztikai hivatal szerint 2016-ban 7,5 ezer dollárnyi árut exportáltunk, import pedig nem volt tavaly.)

A 6,5 milliárd dolláros forgalom több mint 92 százalékát Kínával bonyolította le a diktatúra. Egy százalék fölé (1,2 százalék) az ázsiai nagyhatalmon kívül Oroszország tornázta külkereskedelmét.

A BBC elemzése szerint a bojkott miatt egymillió amerikai veszíthetné el az állását, mellesleg drasztikus áremelkedést is jelentene, ha Kína helyett máshonnan kellene beszerezni az ott olcsón gyártott termékeket. A brit portál cikke szerint azért nem ennyire vészes a helyzet, a kongresszus ugyanis minden bizonnyal megvétózna egy ilyen intézkedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK