Magyarország is szerepel az aggasztó országok listáján

Magyarországot is felsorolja a HSBC azok között az országok között, amelyeknek bizonyos területeken komoly gondokkal küszködnek, igaz, csak a lista végén, a kevéssé veszélyeztetett országok között. A bank elemzői szerint Brazília és Oroszország van a legnagyobb bajban.
Napi.hu, 2015. október 25. vasárnap, 09:01
Fotó: Napi.hu

Az előrejelzéseket készítő szakemberek sokszor esnek abba a hibába, hogy túl nagy figyelmet fordítanak prognózisaik általános mondanivalójára, megfeledkeznek arról, amit a nagy átlag elfed. Emiatt elsiklik a figyelmük afelett, hogy egyes országok kisebb-nagyobb sérülékenységei akár jókora kockázattá adódhatnak össze - idézi a Bloomberg James Pomeroy, a HSBC közgazdászának megjegyzését. A figyelmeztetés a bank legfrissebb makrogazdasági "egészségügyi vizsgálatában" olvasható.

A világgazdaság ugyan stabilizálódott valamennyire a nyári hónapok után, amikor a kínai tőzsde mélyrepülése borzolta a szakértők és a befektetők idegeit, ám maradt jó néhány olyan tényező, amely sérülékennyé teszi a feltörekvő országok egy részét. Az aggasztó jelek nem egyformán jelentkeznek az érintett gazdaságokban.

Gyengeségek Ázsiában

Pomeroy az aggasztó jelenségek sorában az ázsiai térség egyes országait érintő gyengeségeket sorolja az első helyre. Az alacsony nyersanyag- és energiaárak, továbbá a várt amerikai kamatemelést megelőző tőkekiáramlás komoly gondokat okozhat Malajziának és Indonéziának. Amiatt e két országnak, mert földrajzi közelségük és kereskedelmi kapcsolataik miatt erősen függenek Kínától.

A kínai gazdaság gyengélkedése rontotta a gazdasági hangulatot a két országban. Valutáik gyengültek, a hitelhez jutás költségei emelkedtek, ami veszélyezteti a vállalatok fenntartható növekedését - figyelmeztet a HSBC szakértője.

Buborékok

A fejlett országok egy részét befektetési buborékok fenyegetik. A befektetési eszközök, értékpapírok, ingatlanok ára történelmi csúcsra kúszott, miközben a háztartások adósságállománya is a normális szint felett tanyázik. Svédország és Norvégia azzal veteti észre magát, hogy lakosságuk magas tartozásokat halmozott fel. Ez egyelőre nem okoz gondot, mert a lakásárak nőnek, a központi bank pedig mérsékelte a kamatokat, így az adósok vagyona fedezi a hiteleket.

A mindez együtt ugyanakkor azt jelenti, hogy a nagyra nőtt adósságállomány a pénzügyi stabilitás legkisebb megingását is felerősítené, következésképpen a világgazdasági növekedés lefékeződése vagy a kamatok emelkedése komoly gondokat okozhat Észak-Európa e két országában.

Kattintson a nagyításhoz!

Árupiaci felfordulás

Az olcsó energiahordozók továbbra is meghatározó szerepet játszanak a világgazdaságban. A nagy olajexportőrök - Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és mások - gazdaságát súlyos csapás érheti idén, állami költségvetéseiken méretes lyukak keletkeztek. Brazília, Chile, Kolumbia és Oroszország, amelyek kivitelének fele nyersanyag vagy energiahordozó, különösen rossz helyzetbe kerülnek - figyelmeztet Pomeroy.

A HSBC elemzői táblázatban foglalták össze diagnózisukat azokról az országokról, amelyek szerintük bajba kerülhetnek: alacsony lehet a növekedésük, kilyukadhat a büdzséjük, gondjaik akadnak nemzetközi fizetési mérlegükkel, buborékokat fújhatnak, tőkekivonással szembesülnek vagy megszenvedhetik a nyersanyag- és energiahordozó-piacokon kialakult helyzetet.

Figyelembe vettek olyan egyedi jellemzőket is, mint például, hogy Új-Zélandot súlyosan károsíthatja a tej árának zuhanása. Ez ugyan kis kockázati tényező, de nem annyira, hogy figyelmen kívül lehetne hagyni - véli Pomeroy. A listára a kis bajban lévő országok közé felkerült Magyarország is, amelyet a növekedés lassulása és a tőkekivonás veszélyeztet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.10.26 14:23

@lomb: honnan tudod ilyen biztosan hogy melyik ferdít?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.10.26 13:51

"Értékes" felmérésről tájékoztatta ismét a napi.hu az olvasóit! Aggasztó a helyzet Magyarországon? A gazdasági növekedés és a tőkekiáramlás nagysága miatt?

Érdekes, ám eddig úgy tudtuk, hogy bőven-bőven az Eu átlag feletti a gazdasági növekedésünk! A Piac & Profit pedig a minap arról győzködte olvasóit, hogy milyen kelendőek a magyar közepesnél nagyobb vállalkozások, mily szívesen vásárolják fel azokat a külföldiek, ami tőkebeáramlást indukál.

Bizonyos, hogy a napi.hu dubajos munkatársai (milyen igaza volt Udo Ulfkotténak) jól ferdítették a "tanulmányt"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.10.26 13:01

@antimigrans: na megint kitiltottak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antimigrans, 2015.10.26 12:09

...udo ulfkotte : megvásárolt újságírók ...,és szakértők ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.10.26 08:14

@tegnaputan: jóhetsz a bezzeg 2008-al de nem tudom te hogy emlékszel, nem azért nyertek választást és bizalmat fideszék mert azt ígérték leszámolnak a korrupcióval, és leépítik az államaparátust, a felesleges bürökráciát.
Ezzel szemben mi lett? Semmibazdmeg ugyanolyan korrupt banda mint elődeik sőt... még pofátlanabbul lenyúlnak mindent. szénné égették a jövőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html