Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A külügyi tárca közleményében arra reagált, hogy a WikiLeaks az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel.

Az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és a többi anyagot a kiszivárogtató portál Edward Snowdentől, az NSA volt szerződéses alkalmazottjától származó információk alapján tette közzé Twitter-oldalán. A térképen Moszkva, Párizs, Peking, Berlin és több tucat más nagyváros, köztük Budapest is szerepel - írta kedden internetes oldalán a Golosz Rossziji orosz rádió.

A külügyi kommüniké hangsúlyozza: Magyarország határozottan kiáll az emberi jogok védelme, így a magánszféra védelme mellett is. "Aggasztónak tartjuk azokat az információkat, amelyek a lehallgató-átjátszó állomásokról szólnak, és elvárjuk, hogy az Egyesült Államok, a korábban a nagykövetétől kérteknek megfelelően, mihamarább tisztázza a helyzetet, magyarázatot adjon a történtekre" - áll a közleményben.

Mint írják, a téma szerepel Martonyi János külügyminiszter és Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes csütörtöki tárgyalásának témái között is.
Victoria Nuland a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés országai külügyi tárcavezetőinek találkozójára érkezik Magyarországra.

A Külügyminisztérium szerdai közleményében hangsúlyozza: az úgynevezett lehallgatási ügy túlnőtt a kétoldalú kapcsolatokon, Magyarország európai uniós és más fórumokon is keresi a megoldást a helyzet orvoslására.

Emlékeztetnek arra, hogy az EU állam- és kormányfői múlt pénteki brüsszeli tanácskozásukon hitet tettek a transzatlanti együttműködés és a terrorizmus elleni harc fontossága mellett, ugyanakkor rámutattak, hogy a bizalomhiány alááshatja a közös munka hatékonyságát. A közösség vezetői tudomásul vették azt a német-francia kezdeményezést, amely tárgyalásokat kezdeményezne, hogy még az év vége előtt megállapodás szülessen a titkosszolgálati együttműködésről az Egyesült Államokkal.

Ez a kezdeményezés a többi tagállam számára is nyitott, Magyarország a csatlakozásról később, a konkrét javaslatok ismeretében dönt - írják, hozzátéve, hogy a magyar diplomácia az uniós együttműködésen túl az Emberi Jogi Tanács, valamint az ENSZ-közgyűlés keretein belül is részt vesz azokban a folyamatokban, amelyek a megoldáshoz vezethetnek.