A Magyarországnak nyújtott nemzetközi hitel az európai szolidaritás kifejezése - mondta ez Európai Bizottság elnöke, Jose Barroso a Gyurcsány Ferenccel való találkozó után. A kelet-európai ország készen áll a nemzetközi támogatás második részletének március végi kifizetésére - mondta Barroso.

Kemény idők jönnek rövid távon - mondta Barroso, aki azt mondta, a magyar kilátások is nehéznek ígérkeznek.

Az európai összetartás nem áll meg itt, hanem olyan egyéb eszközökre is kiterjed, mint például a strukturális alapok - fogalmazott az Európai Bizottság feje sajtótájékoztatón Brüsszelben. Magyarországnak 20 milliárd eurós segélyhitelt ítélt oda a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a Világbank tavaly ősszel, de az országnak ehhez a költségvetési hiányt csökkentő lépéseket kellett tennie.

A magyar kormányfő szerint az ország számára az a legjobb védekezés, ha felgyorsítják a 16 tagú euróövezethez való csatlakozási folyamatot. Ez a gyorsítás mindkét oldalon történhet - mondta Gyurcsány. Meg kell néznünk, hogy hogyan tehetnénk gyorsabbá a lépéseket és a folyamatot a tagállamok és az EU szintjén is.

Barroso az unió tagállamait arra sürgette, hogy gyorsítsák az euróövezethez való csatlakozást szolgáló erőfeszítéseket.