Magyarország teljes jogú tagja lehet a DAC-nak

Magyarország még az idén teljes jogú taggá válhat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Fejlesztéstámogatási Bizottságában (Development Assistance Committee, DAC), a csatlakozás előkészületei megkezdődtek - tájékoztatta Mikola István a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára pénteken Párizsban az MTI-t, miután megbeszélést folytatott Erik Solheimmel, a DAC vezetőjével.
MTI, 2016. február 19. péntek, 16:09
Fotó: Reuters

Magyarországnak eddig megfigyelői státusa volt a párizsi székhelyű szervezet szakbizottságában, amelybe a visegrádi négyek többi tagja az elmúlt években már belépett. Erik Solheim jelezte, hogy támogatja Magyarország csatlakozási törekvéseit - mondta el az államtitkár. A szükséges adminisztratív folyamatok lebonyolítására külön iroda nyílik a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Mikola István elmondta, hogy a bizottság nagy átalakulásba kezdett, amelynek lényege, hogy az OECD-n kívüli államok fejlesztéssel foglalkozó szervezetei felé is nyit, továbbá bekapcsolódik az ENSZ által összeállított nagy programokba és azok finanszírozásába. A DAC célja, hogy központi szerepet játsszon a globális fejlesztéstámogató rendszerek kidolgozásában és használatában. Az államtitkár hozzátette, hogy Magyarország társelnöke volt New Yorkban annak a munkacsoportnak, amely az ENSZ 2030-ig tartó globális fejlesztési programjainak 17 nagy célkitűzését megfogalmazta.

Magyarország számára azért is támogatandók a bizottság célkitűzései, mert a kormány nagyon komolyan foglalkozik a konszolidáció elérésével egyes válságokban. Példaként említette a londoni donorkonferenciát, ahol a magyar kormány 5 millió eurót ajánlott fel kórházépítésre Szíriában.

Azt szeretnénk, ha ez szervezettebben, a DAC nagy tapasztalatait használva, globális áttekintésben, összefogottabban történne, s a pénz odajutna, ahol tényleg szükség van rá - hangsúlyozta az államtitkár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a DAC mögött ott áll az OECD, amely professzionális hátterével alkalmassá teszi a bizottságot arra, hogy a nagy fejlesztéspolitikai célok valóra váltásában kulcsszerepet játsszon.

Magyarország exportvezérelt, nyitott gazdaságú ország, amely fenntarthatóságát a tudástőke exportálásában látja. Ha valahol kórházakat vagy víztisztító-műveket tudunk építeni, az kölcsönös előnyökkel szolgálhat mindkét félnek - vélte az államtitkár.

Mikola a szakbizottság munkájáról szólva kiemelte a krízishelyzetekben a konszolidáció elérését, másrészt a szíriai, az iraki, az afganisztáni vagy a líbiai válságok konszolidációja utáni helyzet, azaz az újjáépítést tervezését. Hozzátette: a DAC csütörtökön és pénteken rendezett értekezletén megállapította, hogy az újjáépítés sokkal többe fog kerülni, mint magának a konszolidációnak az elérése az ENSZ által kidolgozott fejlesztéstámogatási rendszerek használatával.

HOZZÁSZÓLÁSOK