Magyarország visszacsúszott az országkockázati listán

Kissé visszacsúszott Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális sorrendben, de a magyar gazdaság továbbra is a 185 országot soroló lista legfelső negyedében van, a 22 országot tartalmazó szűkebb kelet-európai rangsorban pedig a harmadik legjobb helyen áll - tudósított az MTI.
NAPI Online, 2007. október 1. hétfő, 09:33
Fotó:

A legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin több tucatnyi piaci és politikai elemző értékelése alapján félévente összeállított listáján Magyarország az előző, márciusban közölt sorrend 41. helyéről most a 43. helyre került.

A térségi EU-országok közül a legjobb helyen továbbra is Szlovénia áll, de ez az ország is egy hellyel visszacsúszott, a 26-ra a márciusi 25-ről.

Magyarország, amely a térségbeli EU-tagok közül a fél évvel ezelőtti országkockázati listán a harmadik volt Szlovénia és Csehország mögött, most is ugyanerre a helyre került, és a tágabb értelemben vett kelet-európai térségnek is a harmadik legkevésbé kockázatos gazdasága a Euromoney 2007. szeptemberi összeállítása szerint.

A három térségi éllovas után Lengyelország (a globális listán 44.), Észtország (45.) Szlovákia (46.) és Lettország (48.) jön a kelet-európai kockázati rangsorban. Litvánia a 49-ikről az 50. helyre csúszott vissza a teljes kockázati rangsorban, Észtország pedig Szlovákiával cserélt helyet a fél évvel ezelőtti állapothoz képest.

A Euromoney új országkockázati rangsorában - a számos kritérium alapján összeállított osztályzati rendszer alapján - a megszerezhető 100 pontból Magyarország a márciusi 69,08 pont után most 68,93 pontot kapott az általános kockázati kategóriában.

A legfontosabb részmutatók közül a politikai kockázat pontszáma 18,09 helyett 18,03 pont lett. Tavaly szeptemberben ez a részindex azonban még 17,74 pont volt, vagyis egyéves távlatban érzékelhetően javult.

Ebben a kategóriában 25 pont a legjobb osztályzat, vagyis ez jelzi a legkisebb kockázatot. E kategória nem a tényleges belpolitikai kockázatot méri, hanem azt, hogy az egyes országok milyen eséllyel válnak nem fizetővé az import és az adósság után, illetve tagadják meg a külföldi részvénybefektetések osztalékának, vagy a befektetett tőkének a hazautalását.

A globális kockázati listán a szeptemberi első helyezett a márciusihoz hasonlóan Luxemburg, a megszerezhető általános 100 pontból 99,59-cel, utána Norvégia, Svájc és Dánia következik. Az Egyesült Államok ugyanakkor a fél évvel ezelőtti negyedik helyről a hetedikre csúszott vissza a legújabb felmérésben, a Euromoney indoklása szerint a nem elsőrendű - subprime - jelzálogadósok törlesztési képességei feletti aggályok súlyos pénz- és tőkepiaci likviditási következményei miatt.

Az elemzés szerint az amerikai pénzügyi, értékforgalmazói és lakóingatlan-szektor "több mint egy évig szenvedni fog" ettől, és jelentős piaci korrekcióra kell számítani.

A napokban vezető londoni befektetési és elemző házak nem csekély amerikai recessziós kockázatról szóló előrejelzéseket adtak ki. A Federal Reserve váratlanul nagy arányú - fél százalékpontos - kamatcsökkentése után a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő azt írta: a csökkentés mértéke jelzi, hogy a Fed egyetért az egy éven belüli amerikai recessziónak átlagosan 32 százalékos esélyt adó piaci konszenzussal.

A Moody's maga ennél is borúlátóbb: a hitelminősítő rendszeres globális hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint a ház most 40 százalékosra becsüli az amerikai recesszió esélyét.

Ugyanilyen, 40 százalékos esélyt jósolt az amerikai recessziónak a következő egy évre Londonban kiadott új, havi világgazdasági előrejelzésében az Economist Intelligence Unit (EIU). A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző cége ezzel alaposan megemelte az amerikai recessziós kockázatra adott prognózisát, amely az előző havi hasonló jelentésben még 30 százalék volt.

A BNP Paribas befektetési csoport Londonban minap kiadott havi világgazdasági jelentésében az eddigi 2,3 százalékról egy teljes százalékponttal 1,3 százalékra vette vissza az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését, megjegyezve: ha az amerikai gazdaság növekedési üteme 2 százalék alá csökken, azt általában recesszió követi.

HOZZÁSZÓLÁSOK