Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ami Szlovákiát illeti, még vannak technikai kérdések, amelyekről jelenleg folynak az egyeztetések, Magyarországgal viszont gyakorlatilag mindenben megegyeztünk" - jelentette ki a miniszter az Interfax-Ukrajina szerint.

Sztavickij emellett utalt arra, hogy nemcsak az RWE német vállalattól kap Ukrajna Európából földgázt, részleteket azonban erről - mint mondta - csak a szerződések megkötése után kíván közölni.

Ukrajna tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal 5 milliárd köbméter földgáz szállításáról 2013 májusáig. A német gázszállítás már tavaly novemberben elindult Lengyelországon keresztül, és - mint azt az előző energetikai miniszter, Jurij Bojko még akkor bejelentette - a tervek szerint idén január 1-jétől a német szállítmányt magyarországi csővezetékeken keresztül kapják meg.

Lényegesen olcsóban jut így Ukrajna földgázhoz, mintha közvetlenül Oroszországtól vásárolná meg azt. A dolog pikantériája, hogy valójában Oroszországból származó gázt vásárol Ukrajna a német cégtől, csakhogy lényegesen olcsóbban, mert Moszkva Németországnak kedvezményes áron adja a földgázt. Tavaly az utolsó negyedévben mintegy 430 dollárt fizetett Ukrajna a Gazprom orosz állami vállalatnak ezer köbméterenként a földgázért, a német cégtől viszont kiszivárgott információk szerint körülbelül 360 dollárért kapja ugyanazt az orosz gázt.

Január végén a Gazprom közölte, hogy hétmilliárd dollár kártérítést követel Ukrajnától szerződésszegés címén, amiért tavaly mintegy 16 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolt, mint amennyit a 2009-es megállapodásban minimális tételként rögzítettek. Kijev azonnal jelezte, hogy nem tartja jogosnak a követelést, és nem hajlandó kifizetni azt.