"Magyarországgal mindenben megegyeztünk" - indulhat a gázszállítás Ukrajnába

Már az év első negyedében arra készül Ukrajna, hogy földgázt importáljon Európából Magyarországon, illetve Szlovákián keresztül - jelentette be csütörtökön Eduard Sztavickij energetikai miniszter.
MTI-Eco, 2013. február 7. csütörtök, 14:24
Fotó: Napi.hu

"Ami Szlovákiát illeti, még vannak technikai kérdések, amelyekről jelenleg folynak az egyeztetések, Magyarországgal viszont gyakorlatilag mindenben megegyeztünk" - jelentette ki a miniszter az Interfax-Ukrajina szerint.

Sztavickij emellett utalt arra, hogy nemcsak az RWE német vállalattól kap Ukrajna Európából földgázt, részleteket azonban erről - mint mondta - csak a szerződések megkötése után kíván közölni.

Ukrajna tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal 5 milliárd köbméter földgáz szállításáról 2013 májusáig. A német gázszállítás már tavaly novemberben elindult Lengyelországon keresztül, és - mint azt az előző energetikai miniszter, Jurij Bojko még akkor bejelentette - a tervek szerint idén január 1-jétől a német szállítmányt magyarországi csővezetékeken keresztül kapják meg.

Lényegesen olcsóban jut így Ukrajna földgázhoz, mintha közvetlenül Oroszországtól vásárolná meg azt. A dolog pikantériája, hogy valójában Oroszországból származó gázt vásárol Ukrajna a német cégtől, csakhogy lényegesen olcsóbban, mert Moszkva Németországnak kedvezményes áron adja a földgázt. Tavaly az utolsó negyedévben mintegy 430 dollárt fizetett Ukrajna a Gazprom orosz állami vállalatnak ezer köbméterenként a földgázért, a német cégtől viszont kiszivárgott információk szerint körülbelül 360 dollárért kapja ugyanazt az orosz gázt.

Január végén a Gazprom közölte, hogy hétmilliárd dollár kártérítést követel Ukrajnától szerződésszegés címén, amiért tavaly mintegy 16 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolt, mint amennyit a 2009-es megállapodásban minimális tételként rögzítettek. Kijev azonnal jelezte, hogy nem tartja jogosnak a követelést, és nem hajlandó kifizetni azt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.07 17:30

Tisztára, mint a hetvenes években a kőolaj, amit az okosok eladtak a KGST átnál magasabban, így szerezve devizát.

Eredmény és következmény: az árrendszer átalakítása - magyarul: energia áremelés.

Most sem várok mást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2013.02.07 16:19

Lehet, hogy tárgyaltak a gázról is lehet amennyiben a gáztárolók ügye annak nevezhető. szerintem azonban a mezőgazdasági és élelmiszer ipari szállítások újraindítása, valamint az atomerőmű bővítési munkák voltak a fő témák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.07 15:59

Remélhetőleg hamarosan megindul a palagáz kitermelése Lengyelországban és Romániában, akkor talán sikerülhet az árakat lejjebb nyomni. Persze csak ha a Fidesz nem köt egy olyan idióta hosszú távú szerződést az oroszokkal ami a kőolaj árához köti az átvételi árat. A szociknak ugyanis sikerült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html