BUX
37689

Magyarországi környezetvédelmi projektet támogat Svájc

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a svájci alap 5,7 millió svájci frankkal támogatja az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat fejlesztését, 5 millió svájci frankkal pedig a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség területéhez tartozó monitoring rendszer továbbfejlesztését.

MTI-Eco, 2011. január 20. csütörtök, 19:12

Erről írt alá megállapodást Christian Mühlethaler svájci nagykövet és Lehrner Lóránt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnök-helyettese csütörtökön Budapesten, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Johann Schneider-Ammann svájci nemzetgazdasági miniszter jelenlétében.

Az Európai Bizottság és Svájc 2006-ban állapodott meg arról, hogy a svájci kormány 1 milliárd svájci frankkal támogatja a 10 újonnan csatlakozott országot, ebből Magyarország 130 millió 738 ezer frankkal (mintegy 25 milliárd forinttal) részesedik.

Fellegi Tamás a svájci nemzetgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalással kapcsolatban elmondta, hogy szükséges lépés a kétoldalú gazdasági kapcsolatok mélyítése, hiszen Magyarországon Svájc a 10 legnagyobb beruházó ország között van, és jelentős svájci cégek működnek az országban.

Fellegi Tamás méltatta a svájci kormány és parlament korábbi döntését, amely szerint 130 millió svájci frankkal támogatja a magyar fejlesztéseket.

A miniszter beszámolt arról, hogy a kétoldalú tárgyaláson áttekintették a program eddigi állását, eszerint Magyarország a források 70 százalékát már lekötötte, a fennmaradó 30 százalék esetében pedig szükséges a folyamatok felgyorsítása a 2012. közepéig tartó határidő tarthatósága érdekében.

Johann Schneider-Ammann svájci nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy örömmel támogatják azokat a fejlesztéseket, amelyek sokak számára javítják az életminőséget. Utalt arra, hogy Svájc 12 közép-kelet-európai országban támogatja a fejlesztéseket 1,3 milliárd svájci frankkal, ebből Magyarország 130 millió svájci frankkal részesesedik. Ez a harmadik legnagyobb támogatási összeg a pénzügyi hozzájárulásból.

A svájci nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy csütörtökön Budapesten tárgyalt a Magyarországon működő svájci cégek vezetőivel, akik általában pozitívan értékelik itteni helyzetüket, de szívesen látnák, ha Magyarországon felgyorsulna az eljárási folyamat, mert további befektetésekben is gondolkodnak.