A világ legnagyobb hitelminősítőjének prognózisa szerint az idén az országcsoportnak összesen 184 milliárd euró piaci forrásbevonásra lesz szüksége. Ez ugyan 4,1 százalékkal meghaladja a tavaly igénybe vett bruttó 177 milliárd euró értékű piaci finanszírozást, a térség hiteligénye az összesített GDP-értékhez mérve azonban 9,9 százalékra csökken 2013-ban a tavalyi 10,2 százalékról a Moody's hétfői becslése szerint.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a GDP-érték arányában Észtország bruttó hitelpiaci forrásigénye lesz a legkisebb az idén a vizsgált régión belül, 3,2 százalékkal, Magyarországé pedig a legmagasabb, 19 százalékkal. A cég várakozása szerint a vizsgált 11 ország - Magyarország, Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária, Szlovénia, Lengyelország, Románia, Törökország, Szlovákia, Csehország - az idei bruttó finanszírozási igény döntő többségét a hazai tőkepiacokról fedezi. Az országcsoport belső állampapír-kibocsátásának értéke 2013-ban a Moody's becslése alapján 150,7 milliárd euró lesz; a nemzetközi tőkepiacon a régió gazdaságai 20,53 milliárd euró devizakötvény-ajánlattal jelennek meg.

A cég szerint a fennmaradó finanszírozási igényt a térségi országok két- és többoldalú hitelprogramokból, privatizációból és egyéb forrásokból fedezik.

A Moody's előrejelzése szerint Közép- és Kelet-Európa gazdaságainak átlagos GDP-arányos államháztartási hiánya az idén 2,3 százalékra csökken a 2012-re becsült 2,5 százalékról. Az elemzés a folytatódó költségvetési konszolidáció ellenére is a térség államadósság-mutatóinak romlására számít a gyenge gazdasági növekedés miatt.

A cég elemzésben kimutatja, hogy a vizsgálatba bevont 11 gazdaság GDP-arányos államadósság-rátájának mediánszintje a 2008-ban mért 29 százalékról 2011-ben 42 százalékra nőtt, és a Moody's várakozása szerint tavaly elérte a 45 százalékot, 2013-ban pedig 47 százalékra emelkedik tovább.

A hitelminősítő szerint a tizenegy ország gazdasági növekedésének középértéken számolt együttes üteme az idén 1,9 százalék lesz, vagyis messze elmarad a pénzügyi válság előtti években mért 5,6 százalékos átlagtól.

A Moody's hétfői előrejelzése szerint a magyar gazdaság a cég által 2012-re becsült 1,4 százalékos visszaesés után az idén 0,3 százalékkal növekszik.