Magyarországon minden olcsó - a szlovákoknak

Magyarországon minden olcsó címmel közölt cikket a pozsonyi SME című napilap. A válság miatt a magyar forint sokat vesztett értékéből, ezért az árak a határ mentén lakó szlovák polgárok számára ellenállhatatlanul vonzóvá váltak - írja a lap.
Sidó Zoltán, 2008. november 5. szerda, 08:26
Fotó:

Kenyér, tej, benzin vagy háztartási műszaki cikk - Magyarországon most minden olcsóbb, ezért a határközeli üzletekben megnőtt a Szlovákiából érkező vásárlók száma - olvasható az SME-ben, amely szerint a forint néhány hét leforgása alatt húsz százalékot veszített értékéből a koronához viszonyítva.

A Kassa és Miskolc közötti Hidasnémeti üzletei pezsegnek a vevőktől. "Mindent megvesznek a szlovákok: edényeket, háztartási gépeket, kozmetikai cikkeket" - sorolja Szakálos Lajos, az egyik helyi eladó.

A lap által megszólított szlovák vásárlók szerint a horgászfelszerelés különösen olcsó Magyarországon, a hölgyek pedig a ruhaszárítók alacsony árát dicsérik, na meg a vitathatatlanul finomabb magyar élelmiszereket és liszteket. "Szlovák lisztből soha nem sütök olyan jó kalácsot, mint az itteniből" - állítja az egyik vevő.

A szlovák "invázió" az ingatlanvásárlás terén is megmutatkozik. Az közismert, hogy a Pozsony vonzáskörébe tartozó magyar településeken egyre több északi szomszéd vesz házat, ám az már kevésbé, hogy ugyanez a trend érződik már Kassa holdudvarában is. "Tömegesen érkeznek hozzánk a szlovákok. Csak Göncruszkán 28 házat vettek meg a kassaiak" - mondta Csesznik Imre, az egyik ottani üzlet tulajdonosa.

HOZZÁSZÓLÁSOK