A Coface elemzése emlékeztet arra: az amerikai kis- és közepes vállalkozások az Egyesült Államok GDP-jének felét állították elő tíz évvel ezelőtt, ez az arány azonban a válság hatására 46 százalékra esett vissza 2008-ra, szemben az európai országokban mért 50-70 százalékos aránnyal.

A cég közleménye idézi Szilágyi Pétert, a Coface Hungary vezető elemzőjét, aki rámutatott: Magyarországon ez arány a Központi Statisztikai Hivatal 2011-es kiadványa szerint 2009-ben 56 százalék volt. A hitelbiztosító elemzői úgy vélik: a kkv-k nélkülözhetetlenek a foglalkoztatás javításában is. Az Egyesült Államok összesen 114,5 millió munkavállalót (fél- vagy teljes munkaidőben) foglalkozató 5,7 millió vállalkozása közül az ötszáznál kevesebb embert alkalmazó kkv-k 56,3 milliót, azaz összes alkalmazott mintegy 49 százalékát alkalmazták 2009-ben. Magyarországon ez az arány jóval magasabb, az összes foglalkoztatott 74 százalékát tette ki 2009-ben.

A válság évei kifejezetten kedvezőtlenül érintették az amerikai kkv-kat, a US Census Bureau 2012. májusi jelentésében viszont rámutatott: az induló vállalkozások és az általuk létrejött új munkahelyek nélkül az amerikai munkanélküliség sokkal nagyobb mértéket öltött volna. Számokban kifejezve ez 394 ezer új céget és 2,3 millió új munkahelyet jelent 2009 és 2010 márciusa között, szemben az amerikai privát szektor nettó 1,8 millió fős létszámleépítésével. Szilágyi Péter kiemelte: Magyarországon a 250 főnél kisebb vállalkozások munkaerőpiaci szerepe szintén jelentős, 2009-ben a vállalkozások összesen 2 millió 706 ezer főt foglalkoztattak Magyarországon, ebből 74 százaléknak (közel 2 millió 12 ezer személynek) a kkv-k adtak munkát.

Az elemzés megállapítja: az amerikai kkv-k további ösztönzését az Obama adminisztráció az egyik központi feladatának tekinti, a kis-és közepes cégek fellendítése érdekében életre hívott National Export Initiative (NEI) célja, hogy 2014-re megduplázza az amerikai export értékét a 2009-es 1579 milliárd dollárhoz képest, ezzel összhangban növelve a kkv-k kivitelét is.

A Coface elemzője elmondta: a magyar kkv-k fejlesztését, forráshoz jutását a hazai gazdaságpolitika is fokozódó mértékben támogatja. Ez főként a kamattámogatási lehetőségekben, az operatív programokban szereplő vissza nem térítendő támogatások nyújtásában, mikrohitelek kínálatában valósul meg. A KSH adatai szerint a támogatást igénylő vállalkozások döntő többsége a kis- és közepes cégek közül került ki, országosan a támogatott pályázatok 40-40 százaléka mikro- és kisvállalkozásoktól, 13 százaléka pedig a közepes cégektől érkezett - olvasható a Coface elemzésében.