Magyarországot is fenyegeti a Gazprom

A Gazprom figyelemmel kíséri a földgáz fordított irányú szállítását Ukrajnának, és korlátozásokat vezethet be azon európai cégek esetében, amelyek ebben részt vesznek - közölte az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója az éves részvényesi közgyűlést követő pénteki tájékoztatón, Moszkvában.
MTI-Eco, 2014. június 27. péntek, 20:04
Fotó: Reuters

Alekszej Miller közölte: fizikai fordított irányú szállítás nem létezik. Ha mégis az derülne ki az európai országokban lévő mérőállomások adataiból, hogy a Gazprom uniós partnerei visszafordítják a keletről nyugatra menő földgázt, és azt Ukrajnába juttatják el, akkor lehetséges, hogy korlátozásokat vezet be a társaság az ezzel foglalkozó európai cégekkel szemben - emelte ki.

Ukrajna szerdán tett javaslatot az Európai Uniónak, hogy kezdjék meg a fordított gázszállítást Szlovákián keresztül, évi 30 milliárd köbméteres mennyiségben - írta a Vedomosztyi című orosz napilap online változata. Kijevben arra számítanak, hogy szeptember elsején megkezdhetik a szállítást.

Tavaly Moszkva nemtetszését váltotta ki, hogy Ukrajna Lengyelországon és Magyarországon keresztül az EU-ból is földgázt kezdett vásárolni, mert az olcsóbb számára, mint az orosz import. Szeptembertől Szlovákia felől is megindul a gázszállítás, amelynek keretében a német RWE vállalattól érkezik a földgáz nyugatról Ukrajnába.

A Gazprom vezérigazgatója azt is elmondta, hogy megkezdték az európai államokban lévő földgáztárolók feltöltését, 5 milliárd köbmétert terveznek elhelyezni. Úgy vélte, nagy a valószínűsége annak, hogy a tél folyamán Ukrajna a területén átmenő vezetékből gázt fog kivenni. Hozzátette, hogy a föld alatti tárolók feltöltése "nem mentesít teljes mértékben az ukrajnai tranzittal kapcsolatos kockázatoktól".

Alekszej Miller az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: a Gazprom és az Európai Bizottság érdekei egybeesnek, mindketten arra törekszenek, hogy diverzifikálják a gázszállítási útvonalakat, garantálják a stabil gázszállítást és Európa energiaellátási biztonságát. Megjegyezte: az észak-európai uniós országok energiabiztonsága erősebb, köszönhetően az alternatív szállítási útvonalaknak - az Északi Áramlat és a Jamal-Európa gázvezetéknek -, míg a dél-európai országoké sokkal sérülékenyebb.

A Gazprom vezérigazgatója a nemzetközi egyezményekről szóló 1969-es bécsi konvencióra hivatkozva kijelentette, hogy a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről kötött államközi egyezményeket és a beruházásról szóló szerződést nem lehet egyoldalúan megváltoztatni, vagy semmisnek nyilvánítani. A kétoldalú megállapodásokat szerinte a nemzetközi jog védi.

Alekszej Miller arra reagált, hogy Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa német Handelsblatt című lapnak írt legutóbbi cikkében ismét felhívta a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításában résztvevő országokat, hogy addig ne kezdjenek hozzá az építéshez, amíg nem harmonizálják az uniós joggal az Oroszországgal megkötött kétoldalú kormányközi egyezményeket.

Az Ukrajna elkerülésével Bulgárián, Szerbián keresztül az orosz gázt Magyarországra is eljuttató Déli Áramlat gázvezeték megvalósítási menetrendjét semmi sem akadályozza - szögezte le Miller, utalva arra, hogy Bulgáriában és Szerbiában is felfüggesztették a gázvezeték átmenő szakaszának építését. Azt is közölte, hogy Olaszországba is el fog jutni a Déli Áramlaton keresztül az orosz gáz, mégpedig 2017 végén, de az első szállítások 2015 végére várhatóak Bulgáriában.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trianon2, 2014.06.29 23:54

@ZalanIvan: Latom nagyon furja az irigy proli begyedet, hogy nem a te harmadosztalyu proli sorsodra jutottam. Kulonben nagyon nehez ezt ismeroseimnek is lenyelni. Mo, a mai csoroorszag gyerekkoromban nagyon rosz es diszkriminalo volt hozzam az akkori munkas-paraszt csurhe altal. Eppen ezert ahol csak tehetem kopok ra es az idosebb generaciora. Na es mikor latom benuk az iszonyu irigyseget megjobban forgatom a nyitott sebben a kest. Normalis, joszivu, civilizalt emberekkel mint franciak, nemetek, angolok, amerikaiak soha nem csinalnam de a "madgyarok" tulnyomo reszt kigyolelkuek. Nem lehet oket ugy kezelni mint normalisak. Semmi jot nem erdemelnek. Mifele tragya nep az, aminek nagyresze oromet fejezte ki 2001 szeptembereben 3000 artatlan halala felett?? Hogy lehet ilyen fergeket emberszamba venni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.06.29 20:44

@Trianon2: Meséljen csak Dagobert, meséljen! Írja ki magából a vágyait itt, ha már így elbánt magával a természet. Kavarodik az elméjében az álom és a valóság...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.06.29 14:38

@Zodiakus: Latom, hogy a te vilagod vagy alvilagod Mateszalka es hasonlo topis, csoro, lezulott kis borsodi varosocskak (nyomortanyak) korul forog. Az a te vilagod. Csak legyen. En hala Istennek nem abba a tarsadalmi kategoriaba tartozom, hanem abba akinel a "location" (elhelyezkedes, hely) szamit. A gazdagoknal van egy vezerlo motto "location, location, location". Ez orszagokra is vonatkozik. Hiaba van valakinek manapsag akar egy szep kastelya a periferias lepusztult orbanisztanban. Az kevesebbet er mint egy lakas Londonban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.06.29 14:23

@ZalanIvan: O draga Zala Ivan vagy Zala Volan bedobtad a torolkozo kendot??? Prolikam igy van az ha egy ZalaVolan proli sofor tulbecsuli magat. A cipesz maradjon a kaftafanal a zalavolanos meg a volannal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.06.29 08:46

@Zodiakus: Hagyjuk már. Egy igazi ezernevű troll. Itt szórakoztatja magát meg akit tud. Neve inkább lehetne Dagobert bácsi, bár még annak sem volt annyi kacsameséje, mint neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html