Magyarországra is üzent Angela Merkel

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország legfőbb prioritása, hogy Európa a korábbinál erősebben és egységesebben kerüljön ki a koronavírus okozta válságból - mondta Angela Merkel német kancellár, aki bemutatta a német elnökség stratégiáját és fő céljait az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán, Brüsszelben.
Domokos Erika, 2020. július 8. szerda, 17:37
Fotó: AFP

"Hatalmas erőfeszítésre, közös munkára és szolidaritásra van szükség az Európa előtt álló problémák megoldásához. Meg kell változtatnunk Európát, ha meg akarjuk védeni és őrizni" - fogalmazott az MTI szerint Merkel.

A kancellár hangsúlyozta, hogy semmifajta világjárvány nem lehet ürügy a demokratikus jogok csorbítására, az emberi jogokat nagyon rövid ideig és nagyon indokolt esetben szabad csak korlátozni. Nem nevezhető demokráciának az a rendszer, ahol az ellenzéki hangok vagy a sokszínűség nem kívánatos - tette hozzá a német kancellár.

Most minden korábbinál inkább szükség van arra, hogy az alapvető jogokat és értékeket megvédjük, hogy támogassuk egymást és összetartsunk. A járvány okozta kihívások kezelése akkor lehetséges, Európa akkor kerülhet ki erősebben a válságból, ha a tagországok összefognak, segítenek egymásnak. Egyedül egyetlen ország sem képes kilábalni a krízisből. A szolidaritás nem csak gesztus, hanem hosszú távú befektetés. Gyűlölettel és ellenségeskedéssel nem lehet megküzdeni a vírussal - mondta Merkel.

A német uniós elnökség célkitűzései között szerepel az alapvető jogok védelme, a szolidaritás előmozdítása, a környezetvédelem, a digitalizáció felgyorsítása, valamint Európa szerepének megerősítése a világban.

Merkel fontosnak nevezte, hogy Európa digitális téren minden más szereplőtől függetlenné váljon, s erősítse a védelmét a kibertámadásokkal szemben is.

Nagy-Britannia európai uniós kilépésével kapcsolatban azt mondta, hogy a szigetország a jövőben is fontos partnere marad az EU-nak. Németország fel kívánja gyorsítani a tárgyalásokat, hogy még az ősz folyamán megállapodás születhessen a jövőbeli kapcsolatok lezáratlan fejezeteinek tekintetében. Azonban arra is fel kell készülnie az EU-nak, hogy a december végéig tartó átmeneti időszak lezárultáig nem születik megállapodás Londonnal - figyelmeztetett Merkel.

A német elnökség előrelépést kívánna elérni Észak-Macedónia és adott esetben Albánia csatlakozási folyamatában is, illetve elő akarja mozdítani más nyugat-balkáni országok uniós integrációját is.

Németország foglalkozni kíván a migráció kérdésével, ugyanis előrelépésre van szükség az uniós migrációs politika területén, a tagállamoknak egyetértésben kell megoldaniuk ezt a politikai és humanitárius feladatot - tette hozzá Merkel.

Kínával összefüggésben elmondta, az EU szoros politikai és kereskedelmi kapcsolatokat tart fent a távol-keleti országgal, ugyanakkor az emberi jogokat és a jogállamiságot érintően jelentős nézetkülönbségek vannak. Noha nem tartható meg ősszel az EU-Kína csúcstalálkozó, Berlin azért fontosnak tartja, hogy a párbeszéd folytatódjon Pekinggel.

Németország július elsejétől vette át fél évre az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Horvátországtól.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy látja, hogy a járvány miatt a világ és benne Európa mélyebb krízisbe került, mint a 2008-as gazdasági világválság idején. Szerinte a fellendülést csakis közös munkával lehet elindítani és fenntartani. Ehhez nyújtana segítséget az EU hétéves költségvetésére épülő, 750 milliárd eurós helyreállítási csomagra vonatkozó bizottsági javaslat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.07.09 10:51

A jó rohadt kurva anyját Merkelnek , meg a csicskásaiknak !!! ÉS A MI JOGAINK HOL VANNAK ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.07.09 08:43

Senki ne higgye, hogy Európa integráció nélkül arad. De pöcs Kelet-Európa elmehet, és kipróbálhatja újra Putyin örökös igáját vagy a kínaiakét.
Ott rend van semmi disznóság nem derül ki, igaz ott sem lehetséges az, hogy valaki a háza mellé stadiont építhet.
Kipcsákia is szóba jöhet, Türkmenbasi is szobrot kaphat.
Szarbán hazája már kipcsakosodik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.07.09 08:32

ursdula örökké hallgat, angela meg okoskodik, ésszerüen, ha van ötlete angelának, senkivel ne ossza meg, csak ursulával, ő meg a többiekkel egyeztet, és a végeredményt közli, mert kell az erős EU, de ha mindenki a saját nótáját fujja, , mint a rák széthuzunk, v4, v, v6 ismerjük a széthuzások eredményét, mindenki mindent szét fog rabolni, mint a vajda, ha teheti
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.07.09 00:35

Gyönyörű bölcs szavak... így minden nagyon nagyon jó lesz... kivéve ha az emberiség kidöglik... akkor úgy már nem annyira...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.07.09 00:11

https://444.hu/2020/07/08/vilaghiru-muveszek-es-tudosok-irtak-nyilt-levelet-mert-veszelyben-erzik-a-vita-szabadsagat-a-nyugati-vilagban

A NYUGATI VILÁGBAN!!!!!
:D
"Szerkesztőket rúgnak ki ellentmondásos cikkek miatt, újságírókat tiltanak el bizonyos témáktól, egyetemi oktatók ellen indul vizsgálat, mert irodalmi művekből idéznek az órán, egy kutatót kirúgnak, mert egy elismert lap egyik tanulmányát terjeszti - sorolja a nyílt levél, amely szerint - függetlenül az egyes esetek részleteitől - ezek mind abba az irányba mutatnak, hogy egyre szűkül az a keret, amelyen belül biztonságosan meg lehet szólalni."

Vajon G. merkel, ez a mocskos némber olvasta már ezt a levelet?
S1G
M1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html