A Világbank kész arra, hogy segítsen a kelet-közép-európai országoknak az európai adósságválság hatásainak enyhítésében és abban, hogy mérsékeljék függésüket a segélycsomagoktól - jelentette ki Peter Harrold, a bank Közép-Európáért felelős igazgatója. A Világbank egymilliárd euró elővigyázatossági kölcsönről írt alá szerződést Romániával hétfőn és előzetes tárgyalásokat folytat Horvátországgal arról, hogyan támogathatná az ország kötvénykibocsátását. Emellett technikai segítséget nyújthatna Magyarországnak, amennyiben Budapest megegyezne az IMF-fel - fejtegette Harrold a román fővárosban a Bloomberg tudósítása szerint.

A Romániának nyújtott hitel szerinte kiválóan illik a régió igényeihez - figyelembe veszi, hogy a durva költségvetési kiadáscsökkentések, a közalkalmazottak bérének lefaragása sok országban a szükséges erőfeszítéseket vállaló kormány bukásához vezetett -, így mintául szolgálhat további megállapodásokhoz. Ha a Valutaalap elvárásainak teljesítése horgonyként szolgálhat ezeknek az országoknak a támogatásában, akkor a Világbank inkább egy kontroller, aki a kormányok elszámolásainak áttekintése alapján útmutatást adhat ahhoz, hogy gazdálkodhatnának hatékonyabban.

Mi vagyunk a garancia

Harrold beszámolt arról, hogy a Világbank garanciát vállalt Macedónia, Montenegró és Szerbia államkötvényeinek visszafizetésére, ami - tekintve, hogy a nemzetközi szervezet adósságai AAA besorolást élveznek -, jelentősen csökkenti azok finanszírozásának költségét. Ugyanez a megoldás hasznos lehet Horvátország eurókötvényeinek esetében is, ami segítené az adriai ország fiskális kiigazításának végrehajtását.

A nemzetközi hitelezők jótékony jelenléte igen könnyen számszerűsíthető. Míg a magyar állampapírok hitelbiztosítási felára (cds) majdnem 570 bázispont, Romániáé 436, Horvátországé 528 bázispont.

Udvariasan társalgunk

A Világbank nagyon udvarias beszélgetést folytat Magyarországgal a reformok segítése céljából és támogatást nyújt a pénzügyi rendszer kritikus elemeinek erősítéséhez is - mondta Harrold. A bank ugyanakkor csak különleges esetben adhatna forrást az országnak, mivel az nemrégiben túljutott egy IMF-programon.

Nincs szó arról, hogy a Világbanknak ismét pénzt kellene hiteleznie Magyarországnak, de egyeztetünk arról, hogyan vehetne részt az újabb hitelprogramban. A bank - az új IMF-EU megállapodást keretei között - segíthetné például a magyarországi kisvállalatokat a forráshoz jutásban. Egyelőre azonban nagyon messze vagyunk ettől - mondta a Világban illetékes igazgatója.