Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legfontosabb európai út terve, amely egész Lengyelországon áthalad, fontos szövetségeseket szerzett, ami segíthet abban, hogy a beruházás lendületet kapjon - írja a gazeta.pl. Andrzej Adamczyk, infrastruktúráért felelős lengyel miniszter számolt be a Via Carpatia építésének állásáról.

Ez a vonal Lengyelországon keresztül teremt összeköttetést Litvániától Görögországig. Néhány héten belül öt további ország csatlakozhat a a projekthez: Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szerbia. Magyarország részvételéről egyelőre nincs új hír, ahogy az a korábbi térképeken látszik a Via Carpatia az ország keleti részét érintve, Miskolc és Debrecen érintésével haladna dél felé.

A döntést a beruházásba való belépésről, amelynek ötletét 2006-ban Lengyelországban dolgozták ki, elősegítheti, ha azt uniós pénzügyi támogatás is kíséri. A Via Carpatiát ugyanis rövidesen bekerülhet az EU TEN-T programjába. Ez a transzeurópai szállítási hálózat (közúti, vasúti, vízi és légi útvonalak) építését akarja összekapcsolni.

A lengyel szakasz körülbelül 700 kilométer hosszú lesz. Az egész országon áthalad Bialystoktól Lublinon át Rzeszówig. A projekt befejezését 2025-re tervezik. A szakminisztérium biztosított mindenkit arról, hogy a lengyel területen építendő Via Carpatia-részhez minden eszköz a rendelkezésre áll. Összesen 30 milliárd zlotys (2250 milliárd forint, a paksi bővítéshez nyújtott orosz hitel több mint kétharmada) költségről beszélünk.

A kép forrása: Pixabay.