BUX
39138

Majd félmillióan kértek kártérítést az olajkatasztrófára

Közel félmillió kártérítési követelés érkezett a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hatásainak felszámolására létrehozott 20 milliárd dolláros alaphoz.

MTI-Eco, 2010. november 25. csütörtök, 17:17

Közel félmillió kártérítési követelés érkezett a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hatásainak felszámolására létrehozott 20 milliárd dolláros alaphoz. A BP brit energetikai társasághoz a beadási határidő előtti utolsó napokban, a hét elején tömegével érkeztek a bejelentések. Csak hétfőn és kedden 30 ezer követelés futott be, így végül összesen 450 ezer beadványt kell kezelni.

Az igénylők kaphatnak egyszeri, nagyobb összegű kártérítést, cserébe pedig kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy nem perlik be a BP-t vagy a katasztrófában érintett más cégeket. A károsultak választhatnak kisebb összegű, háromhavonta folyósított részletekből összeálló kártérítést, és ebben az esetben szabadon fordulhatnak bírósághoz - mondta Kenneth Feinberg, az alapot kezelő stáb vezetője. Mostanáig 2 milliárd dollárt fizettek ki összesen 125 ezer igénylőnek - tette hozzá.A kármentést nehezítheti, hogy balesetben meghalt a munkálatok egyik felelős irányítója. James Patrick Black kisrepülője a Mexikói-öbölbe zuhant, közölte a BP helyi idő szerint szerdán. A Deepwater Horizon nevű kitermelő toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult szivárgással 4,9 millió hordónyi olaj jutott a Mexikói-öböl vízébe. Az Egyesült Államok legsúlyosabb környezetszennyezésének forrását, a sérült mélytengeri olajkutat 5 hónappal később, szeptember második felében sikerült véglegesen lezárni.