A bizottság 9:1 arányú szavazati többséggel - a piaci várakozásoknak megfelelően - úgy döntött, hogy nem változtat az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján, ugyanakkor rontotta gazdasági növekedési előrejelzését és mérsékelte inflációs várakozásait.

A tanácskozás résztvevői áttekintették, hogy az előző néhány hónap globális gazdasági és pénzügyi eseményei milyen következményekkel jártak a középtávú kilátásokra. Többen úgy vélték, hogy a globális gazdasági és pénzügyi helyzet továbbra is észrevehető súllyal nehezedik az amerikai gazdaságra. A közelmúltbeli pénzpiaci zavarok többek szerint fontos emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy a központi bankok korlátozott mértékben lehetnek képesek ellensúlyozni a gazdasági sokkok hatásait, különösen a legfejlettebb országokban az alacsony kamatokkal.

Általánosságba véve a Fed döntéshozói egyetértettek abban, hogy az amerikai gazdaság ellenállónak bizonyult az év eleji globális gazdasági és pénzügyi zavarokkal szemben, mérsékelt ütemben növekszik, a hazai gazdasági mutatók többségükben megfeleltek a várakozásoknak. A többség szerint a vártnál valamivel lassabb világgazdasági növekedés azonban valószínűleg visszafogja az amerikai exportot és mérsékli az aggregált keresletet. Emellett a növekvő hitelkamatok ugyancsak fékezhetik a kereslet bővülését. Ezért többen úgy vélekedtek, hogy a decemberi előrejelzéshez képest laposabb kamatpálya tűnik megfelelőnek a Fed kettős mandátumának teljesítéséhez, azaz a foglalkoztatás növeléséhez és az árstabilitás megőrzéséhez. Több döntéshozó azért is az óvatosság mellett érvelt, mert aggódik amiatt, hogy a középtávú inflációs várakozások csökkenhetnek.

Ketten a márciusi kamatemelés mellett álltak ki, mondván, hogy a túl hosszú ideig történő várakozás arra kényszerítheti a Fedet, hogy gyorsabban cselekedjen a jövőben, kockáztatva ezáltal a gazdasági stabilitást. Az óvatos megközelítés hívei viszont azzal érveltek, hogy egy áprilisi kamatemelés is korai lenne, mert az a sürgősség érzetét keltené, ami nem lenne helyénvaló. Néhányan pedig úgy vélekedtek, hogy áprilisban kamatot lehet emelni, ha a gazdasági adatok a munkaerő-piaci helyzet további erősödését és a mérsékelt növekedés folytatódását mutatják.

A Fed döntéshozói decemberben még négy alkalommal történő kamatemelést valószínűsítettek az idei évre. Az év elején kirobbant pénzpiaci és tőzsdei felfordulás, valamint a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak azonban arra késztették a döntéshozókat, hogy a monetáris politika korábbinál óvatosabb szigorítása, enyhébben emelkedő kamatpálya mellet tegyék le a voksukat, így idén feltehetően csak két alkalommal emelnek kamatot.

Janet Yellen Fed-elnök egy hete egy New York-i gazdasági fórumon ugyancsak arról beszélt, hogy a globális kockázatok beárnyékolják ugyan a kilátásokat, de nem fogják súlyosan érinteni az amerikai gazdaságot. Ugyanakkor továbbra is azt tartja helyesnek, ha a Fed "óvatosan bánik" a kamatemeléssel. Elemzők arra következtettek szavaiból, hogy nemigen támogatna egy kamatemelést a nyíltpiaci bizottság következő, április 26-27-i ülésén.