Maláj utasszállító: AWACS-gépek is levegőben voltak

A lengyel, illetve a román légtérben egy-egy AWACS felderítő gép is a levegőben volt a maláj utasszállító ukrajnai lezuhanásának idején - közölték pénteken NATO-források.
MTI, 2014. július 18. péntek, 16:36
Fotó: Napi.hu

A szakértők egyelőre elemzik az AWACS-ok által összegyűjtött információkat. Az atlanti szövetség egyik tisztségviselője mindazonáltal megjegyezte, hogy a viszonylag nagy távolság miatt a felderítő gépek aligha észlelhették a katasztrófát, illetve annak körülményeit.

Egy NATO-illetékes ugyanakkor elmondta: a közelmúltban aggodalommal tapasztalták, hogy orosz részről lehetővé teszik zsoldosok, illetve nehézfegyverek bejutását Kelet-Ukrajnába, ahol így a szeparatisták egyre bonyolultabb fegyverrendszerekhez jutnak hozzá.

Az ukrán hadvezetés képviselői és a lázadók egymást vádolják a maláj gép lelövésével.
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, továbbá az EU részéről José Manuel Barroso, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke csütörtök este nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének, és szorgalmazta a tragikus eset okainak, az esetleges felelősség kérdésének alapos és haladéktalan kivizsgálását.

HOZZÁSZÓLÁSOK