Váratlanul lemondott Malajzia uralkodója

Váratlanul lemondott trónjáról V. Muhammad malajziai uralkodó - jelentette be vasárnap a királyi palota. A hithű muzulmánnak tartott V. Mohammad állítólag feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt - idézi az MTI hírét a hvg.hu.
Szepesi Anita, 2019. január 6. vasárnap, 14:45
Fotó: MTI/EPA

V. Muhammadot 2016 decemberében koronázták meg, és két éven át volt az ország protokolláris tisztségeket betöltő államfője. Lemondását nem indokolták a portál cikke szerint.

Egyes hírek szerint lemondása előtt novembertől két hónapig betegszabadságon volt. Ezzel egy időben olyan híresztelések is napvilágot láttak, amelyek szerint V. Muhammad szüneteltette az uralkodást, mivel feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt.

A 49 éves V. Muhammad volt a délkelet-ázsiai ország 15. uralkodója. Nagy-Britanniában tanult, a délkelet-ázsiai ország történetében ő volt az egyik legfiatalabb király. Eddig Malajzia konzervatív-iszlamista északi szövetségi államának, Kelantannak volt a szultánja, és a trónon az ország addigi legidősebb királyát, a 89 éves Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halimot váltotta, aki kivételesen kétszer is viselte a vezetői tisztséget. V. Muhammad az extrém sportok és az autók nagy kedvelője, futóversenyeken vett részt, és a laza utcai viseletet részesítette előnyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK