Lemondott Mali vezetése

Benyújtotta maga és kormánya lemondását csütörtök éjjel Soumeylou Boubeye Maiga, Mali miniszterelnöke, miután pár héttel ezelőtt fegyveresek mészárolták le egy falu teljes lakosságát az ország középső részén.Ibrahim Boubacar Keita államfő elfogadta a kormány lemondását - írta az MTI-re hivatkozva a 444.hu.
Szepesi Anita, 2019. április 19. péntek, 08:48
Fotó: MTI/AP

A parlamentben az ellenzék és a kormánytöbbség közös bizalmatlansági indítvány nyújtott be a miniszterelnök és kormánya ellen szerdán, így Maiga minden valószínűség szerint, lemondásával csak az elmozdítását előzte meg. A képviselők hivatalosan azért akarták leváltani a kormányt, mert megítélésük szerint nem képes kezelni az egyre romló biztonsági helyzetet az országban - olvasható a portál cikkében.

Március 23-án fegyveresek mészárolták le az Ogossagou Peulh nevű falu lakóit, mintegy 160 embert, köztük várandós nőket és időseket is. Április elején több tízezren követelték a kormány lemondását Bamako utcáin.

A falut a hagyományosan nomád pásztorkodással foglalkozó fulbék lakták, és a beszámolók szerint a közösség a közelmúltban egyre több konfliktusba keveredett a környező csoportokkal a föld- és vízhasználat lehetőségén, mely problémákat a klímaváltozás, a népességnövekedés és a talaj romlása csak fokozta. Számíthatott az is, hogy a fulbék között akadtak, akik szimpatizáltak iszlamista szervezetekkel, a propaganda pedig úgy kezelte ezt, mintha az egész közösségre igaz lenne, tovább szítva ezzel az erőszakot. A támadás elkövetésével egy dogon milíciát vádoltak meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK