Weber megvédené az uniós cégeket a kínai úthengertől

Brüsszel nem nézheti tétlenül, hogy a kínai cégek a járvány miatt legyengült európai társaságokra pályáznak - mondta többek között Manfred Weber.
Csernátony Csaba, 2020. május 18. hétfő, 08:05
Fotó: AFP

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a Welt am Sonntag című német lapban vasárnap megjelent interjúban az MTI szerint közölte, fel kell ismerni, hogy kínai cégek, esetenként állami pénzekkel megtámogatva egyre erőteljesebben igyekeznek felvásárolni a válság révén alacsonyabb áron megszerezhető vagy nehézségekkel küszködő uniós vállalatokat.

Ennek a "bevásárló körútnak" véget kell vetni, az európai vállalkozások védelmében legalább egy évre átvételi moratóriumot kell bevezetni - mondta Manfred Weber.

A politikus beszélt arról is, hogy az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alap forrásainak felhasználását. Az EU így nem csak a támogatott országok által biztosított adatokra támaszkodhatna. "Ebben az összefüggésben például a cseh miniszterelnökbe, Babisba vetett bizalmam erősen korlátozott" - mondta  Manfred Weber.

Az Európai Bizottság május végén ismerteti javaslatát a tervek szerint ezermilliárd eurónál (355 ezer milliárd forint) is több támogatást biztosító helyreállítási alapról, amellyel kapcsolatban az EPP frakcióvezetője szerint az a legfontosabb, hogy a jövőbe mutató ügyeket finanszírozzanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK