Több száz európait fertőzött meg a nyugat-nílusi láz kórokozóját terjesztő szúnyog

Idén június 1-je és szeptember 18-a között 317-en fertőződtek meg az EU tagországaiban a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázzal. Magyarországon 18 esetet regisztrált az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), a régióban a vírus miatt idén eddig 34-en haltak meg - idézi a jelentést a weborvos.hu.
Szepesi Anita, 2019. szeptember 23. hétfő, 10:36
Fotó: Shutterstock

A 18 magyar eset jóval kevesebb mint tavaly, amikor rekordszámú fertőzést regisztráltak Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ összesítése alapján 2018-ban 225-en kapták el itthon a kórt és 15-en bele is haltak a Nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe - sorolja a portál az adatokat.

A nyugat-nílusi láz következtében elhunyt 34 európai beteg közül a legtöbb áldozat Görögországban (25), Romániában (4) és Olaszországban (2) volt, de egy-egy beteg meghalt Szerbiában, Cipruson és Észak-Macedóniában is.

A nyugat-nílusi láz a szúnyogok által terjesztett betegség, amely a betegek kis részében súlyos idegrendszeri tünetek is okoz. A fertőzés szezonja június és november közé tehető. A legtöbb beteget augusztusban és szeptemberben regisztrálják.

HOZZÁSZÓLÁSOK