Vasárnapi boltzár: már a lengyeleknek is elegük van

A lengyelek többsége azt akarja, hogy töröljék el a vasárnapi kereskedési tilalmat. A korlátozást több év alatt vezette be a kormány, így a vásárlók csak idén szembesültek azzal, hogy néhány kivételtől eltekintve egyetlen vasárnap sem mehetnek shopingolni.
Barabás Júlia, 2020. május 17. vasárnap, 19:21
Fotó: Napi.hu

A megkérdezettek 52 százaléka azt akarja, hogy töröljék el a vasárnapi kereskedelmi tilalmat Lengyelországban - derül ki ARC Rynek i Opinia közvélemény-kutató cég felméréséből, amely a Rzeczpospolita megrendelésére készült. A korlátozás már a két évvel ezelőtti bevezetésekor megosztotta a lengyel társadalmat, noha a kezdetekben egyforma volt a helyeslők és az ellenzők száma.

Ahogy csökkent azoknak a vasárnapoknak a száma, amikor lehetett vásárolni, úgy nőtt az ellenzők száma. Az emberek szerint azért kellene felhagyni a vasárnapi boltzárrral, és visszavonni az erről rendelkező jogszabályt mert ezzel szombatonként kisebb volna a boltokban a tömeg, a gazdaság nyerne, ugyanúgy, mint az egyes üzletek, és könnyebb lenne vásárolni.

A járvány csak fokozta a morgolódást, mint azt a vizsgálat mutatja. A lengyelek 52 százaléka szerint legalább az év végéig vissza kellene vonni ezt a szabályt, csak minden harmadik megkérdezett van ellenkező véleményen. Az ellenzők a bolti tömegekre hivatkoznak a járvány alatt, hiszen ez a biztonság kulcskérdés lett. Emellett úgy vélik, hogy a boltok túléléséhez is szükség lenne a korlátozás eltörlésére, ami más ágazatokra is pozitívan hatna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.05.17 22:50

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html