Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "lengyel Mavir" ugyanis arról értesítette a nyilvánosságot, hogy 2020.01.01-én az országba telepített, hálózatra kapcsolt fotovoltaikus (pv) termelőkapacitás 1299,6 MW volt. Ez éves szinten 175,7 százalékos, csak a decemberben pedig 9,6 százalékos növekedést hozott a szektorban. Megawattokra lefordítva: Lengyelország csak az utolsó negyedévben 293 MW új pv-kapacitást kapcsolt a hálózatra, miközben az éves növekedés meghaladta a 800 megawattot.

Mindez nem csak ahhoz képest figyelemre méltó teljesítmény, hogy 2018 végén Lengyelország hozzávetőleg 486 MW-ról indult, hanem azért is, mert a kiugró növekedést elsősorban a tetőtéri (lakóépületekre, vállalkozások épületeinek tetejére, illetve a német mintára egyre terjedő energiaközösségek tetőfelületeire installált) termelőegységek produkálták. Akkor is, ha a varsói kormány elsősorban megújuló energia aukciókon keresztül támogatja a kereskedelmi és ipari fotovolatikus energiát.

Mindeközben Magyarországon sokkal kisebb intenzitással zajlik a napelemek térhódítása; az Energiahivatal (MEKH) hivatalos közlései szerint tavaly év végén a hazai pv-kapacitás meghaladta az 1100 MW-ot. Mindezt azonban úgy, hogy egy év alatt a tavaly a lengyeleknél mért növekedésnek jó, ha a felét tudta produkálni.

Érdemes megemlíteni, hogy a legfrissebb, hivatalosan publikált magyar adat tavaly októberi. Eközben Németországban már január első napjaiban kiadták nem csak az egész éves energiamix összesítő adatokat, de annak elemzését is - és lám, a lengyeleknek sem okoz megoldhatatlan feladatot a napelemes növekedés aktuális adatait összesíteni.

Több mint 1299 MW...

2018-ban a magyar pv-arzenál még csupán 726 MW volt, ebből nem egészen 400 MW-nyi az, ami nem háztetőkön termelt. Azóta több jelentős napelemes erőművet is bekapcsoltak - a legnagyobbak 20 MW méretűek. A két évvel ezelőtti, hazai engedélyezési boom azonban 2019 év végére több mint 2000 MW nem lakossági napelemes termelőkapacitást ígért. Ehhez képest a MEKH is csupán annyit tudott közölni, hogy az 1,1 GW-on felül, további 1400 MW napelemes kapacitás létesítésére adtak már ki engedélyt, és "ezek nagy része a következő években várhatóan meg fog épülni".

A lengyel bejelentés azonban Magyarország számára külön jelentőséggel is bír, mivel ez egy újabn bizonyíték arra, hogy a napelem-boom Európában már nem kivételes produkciónak számít, mert hovatovább törvényszerűen bekövetkezik - akár már tőlünk északabbra is.