Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A DIHK "nem jósol gazdasági válságot", de kilenc éve tartó folyamatos növekedés után most igen borúsak a kilátások, és a növekedés üteme még a lefelé módosított előrejelzést is alulmúlhatja, ha "kaotikus" lesz a brit európai uniós tagság megszüntetése (Brexit) - idézi az MTI Martin Wansleben, a német gazdaság legnagyobb munkaadói érdekképviseletének ügyvezetőjét.

Hozzátette, hogy a növekedést az Egyesült Államok és Európa, és az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktusok is veszélyeztetik. A DIHK a vállalatok várakozásairól készített felmérése eredményeit is közzétette, a 27 ezer cég bevonásával végzett kutatás szerint a német gazdaság szereplőinek csupán 22 százaléka számít az üzletmenet javulására, ami 5 százalékpontos csökkenés az egy évvel korábbi 27 százalékhoz képest, és 9 százalékról 15 százalékra emelkedett az rosszabb üzletmenettel számolók aránya.

A német cégek szerint működésük sikerességét legfőképpen a gazdaságpolitikai keretfeltételek alakulása, köztük a nemzetközi kereskedelempolitika fejleményei és a Brexit veszélyezteti, valamint a munkaerőhiány, a munkaköltségek alakulása, és az energia és a nyersanyagok árának változása.

Németország hazai összterméke (GDP) tavaly 1,5 százalékkal nőtt a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) első becslése szerint. A megelőző két évben, 2016-ban és 2017-ben még rendre 2,2 százalékkal nőtt a német gazdaság.

A DIHK mellett a szövetségi kormány is rontotta az idei GDP-növekedésre adott előrejelzését, január végén megjelent prognózisa szerint a korábban várt 1,8 százalék helyett 1 százalékos lehet a növekedés.