A német CDU kétnapos kongresszusán tíz percen át állva tapsolták meg a küldöttek Angela Merkel kancellárt, aki leköszön a párt elnöki tisztségéről, s ennek kapcsán megköszönte az egyszerű párttagok és a vezetők eddigi támogatását. A fő napirendi pont péntek délután egy kérdés-felelek ülés után az első szavazás volt arról, ki legyen a párt elnöke.

Ahhoz, hogy vége legyen a meccsnek a három jelölt egyikének meg kellett volna szereznie a jelenlévők eggyel több mint felének a voksát, ám ez nem jött össze - derül ki az n-tv.de tudósításából.

Az első körben Annagret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára, aki a legközelebb áll Merkel centrista irányvonalához, 450 voksot kapott. Friedrich Merz volt képviselő, üzletember, aki a párt jobboldali karakterének megerősítését ígéri, 397 szavazattal lett második, Jens Spahn, aki Merzéhez hasonló programmal kampányolt, 157 voksot gyűjtött be.

A második fordulóba jutott jelöltek közül Annagret Kramp-Karrenbauer 517 szavazatot kapott, míg Friedrich Merz 482-t, így Kramp-Karrenbauer öveti Merkelt a CDU élén. Ezzel jó esélye van arra, hogy a kancellári posztot is átvegye. Kérdés, hogy a Angela Merkel kitölti-e 2021 őszéig tartó mandátumát vagy hamarabb kerül új kancellár Németország élére.