Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Romániában a hatóságok által azonosított hamis bankjegyek mennyisége és értéke hozzávetőleg negyedével volt nagyobb tavaly, mint 2017-ben - adta hírül a Maszol. A rendőrségi rajtaütések során 253 frissen hamisított bankjegyet foglaltak le. A Román Nemzeti Bank jelentéséből kiderül, hogy a lefoglalt hamis pénz összértéke meghaladta az 574 ezer lejt (38,5 millió forint), ami 100 ezerrel több, mint az egy évvel korábban.

Az elmúlt évben egymillió forgalomban levő bankóra 3,8 hamis jutott, tavalyelőtt ez az arány még csak 3,2 volt. A felfedezett hamis pénzt annak ellenére tudták forgalomba hozni készítőik, hogy elsöprő többségük silány minőségű volt, nem is polimerre, hanem gyantázott papírra nyomtatták. A hamisítványok általában közönséges irodai fénymásolókkal, nyomtatókkal készülnek.

A hamisítók kedvenc címlete a 100 lejes, amely viszonylag sokat ér, ugyanakkor eléggé elterjedt, ellentétben a 200, illetve az 500 lejessel. Tavaly 5 566 hamis százast foglaltak le, kétszázasból azonban csupán nyolcat, ötszázasból pedig mindössze kettőt.

Magyarországon a hamisítás sokkal kisebb: 2017-ben egymillió forgalomban levő bankjegyre 1,5 hamis jutott, ami nemzetközi viszonylatban is kifejezetten alacsony mutató. A leggyakrabban hamisított magyar címlet a 10 ezer forintos.