Már közösen járőröznek Szíriában a törökök és az amerikaiak

Megkezdte a közös járőrözést az amerikai és a török hadsereg vasárnap Szíria északkeleti térségében, ahol biztonsági övezetet terveznek kialakítani - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 8. vasárnap, 11:11
Fotó: Getty Images

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a törökországi Akcakale határvárosból hat török páncélozott jármű lépte át Szíria határát és csatlakozott más amerikai járművekhez, hogy az Eufrátesz folyótól keletre járőrözzenek.

Az Egyesült Államok és Törökország augusztus 7-én állapodott meg arról, hogy közös műveleti központot hoznak létre az Észak-Szíriába - a török határ és az amerikaiak támogatta kurd milíciák ellenőrzése alatt lévő területekre - tervezett biztonsági övezet kialakításával és igazgatásával kapcsolatban.

Az övezet létrehozásának célja, hogy megakadályozzon egy esetleges török hadműveletet a kurd milicisták ellen, illetve csökkentse a két NATO-szövetséges ország között a kurd fegyveresek jelenléte miatt keletkezett feszültséget.

Ankara a szíriai kurdokat a törökországi szeparatista kurdok és az elszakadást hirdető török Kurd Munkáspárt (PKK) szövetségesének tartja. A művelettel az a célja, hogy a kurd erőket távol tartsa a török határtól.

Az Egyesült Államok ugyanakkor szorosan együttműködik a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milicista csoporttal a dzsihadisták elleni harcban, és katonai elemzők szerint a kurd harcosoknak döntő szerepük volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK