Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közegészségügyi szakemberek hajlanak arra a feltételezésre, hogy a koronavírus óriási támadást indít az Egyesült Államokban és Európában, amikor a nyár véget ér, és visszatér a hűvösebb idő. Ezt nem pusztán elméleti becslések, előrejelzések és várakozások alapján jósolják, hanem valós, a Föld déli felén megfigyelt jelenségek alapján teszik - derül ki a Bloomberg cikkéből. Ausztrália második legnépesebb városában, Melbourne-ben például márciusi első megjelenésénél súlyosabb rohammal tért vissza a vírus.

A kontinensnyi sziget legdélebbi államában, Victoriában július 28-án 723 új megbetegedést jelentettek egyetlen nap alatt, ami 200-zal több, mint a néhány nappal korábban felállított rekord. Ez a növekedés egy zavarba ejtő jelenségre enged következtetni: a koronavírus-járvány egymást követő hullámai egyre súlyosabbak lehetnek, főként akkor, amikor az emberek a hidegebb idő miatt zárt terekbe húzódnak, közelebb kerülnek egymáshoz és több időt töltenek el egymás mellett. A járványügyi szakemberek ezért jutottak arra a következtetésre, hogy ősszel akár a tavaszinál súlyosabb fertőzési hullám is végigsöpörhet a Föld északi felén.

Rossz előjelek

A nemzetközi közösség és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői idegesek - mondta Linfa Wang, a szingapúri Duke-NUS Medical School tudósa, aki az intézet fertőző betegségekkel foglalkozó kutatását vezeti. Minden szem az Ausztráliában és Új-Zélandon megfigyelhető történésekre szegeződik. A riasztó előjelek közé tartozik, hogy az ötmillió lakosú Melbourne-t Ausztrália legdélebbi városát több mint három hete másodszor kellett lezárni. És a korlátozást, amit hat hétre terveztek, meghosszabbíthatják.

Tény, hogy Victoria állam vezetése elkövetett hibákat a járvány kezelésében, ám ettől függetlenül megállapítható, hogy a vírus erőteljesebben tért vissza, mint amilyen kondiban korábban volt. A karanténszabályok és a felpörgetett tesztelés ellenére az esetszám egy hónapon belül elérte a százas nagyságrendet. Ausztráliának ezen a részén júliusban a napi átlagos középhőmérséklet 13,5 Celsius-fok. A több mint tízezer esettel az állam adja az összes ottani fertőzés 60 százalékát.

Irtózatosan fertőző

Ez mutatja, milyen agresszíven fertőző a koronavírus - mondta Thomas File amerikai járványügyi szakértő. Ez az, ami megkülönbözteti a kórokozót a többitől. A szakértők egy része úgy gondolja, hogy a koronavírus úgy fog viselkedni, mint a normál szezonális influenzavírus. Erre az a jellemző, hogy télen tör ki, és tavasszal fokozatosan elgyengül. Ez nem csupán a hőmérséklettel függ össze, hanem azzal is, hogy légúti megbetegedésekről van szó, illetve azzal, hogy az emberek többet tartózkodnak zárt helyiségekben.

Az ausztrál tapasztalatok alapján a szakértők biztosra veszik, hogy az egyenlítőtől észak felé távolabb lévő országokban erősödni fog a fertőzésveszély, ezért már most sürgetik az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek erőteljesebb megelőző lépéseket, mielőtt megjön a hidegebb idő. Ha akkor enyhítik a korlátozásokat, amikor a fertőzés erősödik, abból baj lesz - jósolja Stephen Duckett ausztrál kutató, aki korábban egészségügyi államtitkárként is dolgozott hazájában.