Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Markit szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama 41 bázisponton fejezte be a heti kereskedést a londoni piacon. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény piaci csődbiztosítása most 41 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra. A brit államkötvények CDS-kontraktusai januárban 18 bázisponton kezdték az idei kereskedést, vagyis azóta több mint a kétszeresére emelkedett ez az alapvető adóskockázati mérőszám. A ház adatai szerint csak az elmúlt héten 8 bázisponttal drágultak a szuverén brit CDS-tranzakciók.

Nagy-Britannia államadós-kockázati mutatója világviszonylatban továbbra is a legjobbak között van, de a brit gazdaságéval összemérhető fejlettségű nyugati ipari országokétól most már jelentős mértékben elszakadt. A Markit adatai szerint Németország államadósságának CDS-díjszabása jelenleg 19 bázispont, az Egyesült Államoké 20 bázispont.

Mindeközben folytatódik a befektetői tőkeátcsoportosítás a biztonságosnak tartott eszközökbe. A Markit kötvénypiaci adatszolgáltató részlegének kimutatása szerint ezt jelzi, hogy a tízéves amerikai kincstárjegy hozama a héten 1,58 százalékra süllyedt; ez 2012 óta nem mért mélypont.

A népszavazási kockázatok a brit reálgazdaságban is érződnek. A Bank of England - a brit jegybank - legutóbbi értékelése szerint jóllehet a fogyasztás továbbra is erőteljes, egyre több jel utal azonban arra, hogy a népszavazás körüli bizonytalanságok miatt a gazdasági szereplők máris halasztják az olyan nagy horderejű kiadási döntéseket, amelyek visszafordítása költséges lenne. Ezek közé tartoznak a kereskedelmi és lakossági ingatlan-tranzakciók, a járművásárlások és az üzleti beruházások. Ha a brit EU-tagságról szóló népszavazáson a kilépésre voksolók kerülnek többségbe, a háztartások és az üzleti vállalkozások még tovább halaszthatják fogyasztási és beruházási kiadásaikat, ami csökkentené a munkaerőkeresletet és így növelné a munkanélküliséget.

A brit jegybank szerint ezt a font további gyengülése kísérheti, és ez akár "meredek ívű" is lehet.