Az orosz gazdaságnak a koronavírus-világjárvány közepette való támogatását célzó új intézkedések keretében folyósítható, fejenként 12 100 rubeles támogatás feltétele a cégek április 1-jén státusban volt alkalmazottai 90 százalékának megtartása. (A rubel jelenleg mintegy 4,3 forintot ér.)

Putyin emellett kezdeményezte, hogy a vállalatok áprilisban és májusban hitelt vehessenek fel a bérek kifizetéséhez, amelynek legkevesebb 75 százalékáért az orosz Külgazdasági Bank (VEB) vállalna kezességet - írja az MTI.

Az orosz régiók költségvetései 200 milliárd rubel pótlólagos támogatásban részesülnek. Az úgynevezett rendszeralkotó vállalatok kedvezményes hitelekben részesülhetnek forgóeszközeik feltöltésére.

A légitársaságok 23 milliárd rubel pótlólagos támogatásban részesülnek.

Moszkva szerdán a járvány okozta válságot a leginkább megszenvedő ágazatok közé sorolta be a nem élelmiszerrel foglalkozó kiskereskedelmet is. Az április 6-án összeállított és azóta többször bővített listán szerepelnek a légitársaságok és repterek üzemeltetői, a kulturális és a szórakoztatóipari, a fitnesz- és sporttevékenység, valamint a turizmussal foglalkozó cégek, továbbá a nem állami oktatási intézmények, a konferencia- és kiállításszervezés, a háztartási szolgáltatások (javítás-szerelés, mosás, vegytisztítás, fodrászat, kozmetika) a mozik és a fogorvosi szolgáltatások is.

Az ezen ágazatokban tevékenykedő vállalatok fél évig mentesülnek az adók és biztosítások, valamint a szövetségi tulajdon bérletének megfizetése alól.

Oroszországban egy nap alatt 3388-cal 24 490-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. A halálozások száma 28-cal nőtt, 198-ra, a gyógyultaké pedig 292-vel, 1986-ra emelkedett. A 85 oroszországi régió közül már csak az Altaji Köztársaságban nem mutattak ki eddig fertőzést. Moszkvában 14 776 fertőzést, 106 halálesetet és 1205 gyógyulást tartanak számon. Moszkva megyében ugyanezekben a kategóriákban a mutatók 2587, 26 és 75.

Oroszországban eddig csaknem 1,5 millió tesztet végeztek el, ebből az elmúlt nap során csaknem 92 ezret. Koronavírus-fertőzés gyanújával több, mint 130 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.