Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel középosztályhoz 11-12 millióan tartoznak a 38 milliós Lengyelországban a Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) szerint - derül ki a Business Insider Polska cikkéből. E társadalmi réteg több mint ötven százaléka a 24 és 64 év közti korosztályba tartozik. A kutatóintézet munkatársai a havi 1500 és 4500 zloty (110-330 ezer forint) fizetést kapó embereket sorolták a középosztályba.

A PIE az átlagjövedelem alapján három réteget különböztet meg. Az alsóbb osztályba tartozók átlagos havi fixe 1073 ztoty (78 ezer forint), a középosztály tagjainak átlaga 2546 zloty (185 ezer forint), a felsőbb réteg tagjai pedig átlag 5754 zloty (420 ezer forint) keresnek. A középosztálybeliek 54 százaléka rendelkezik egyetemi diplomával - az alsóbb rétegnél ez csupán öt százalék, míg a felsőbbnél 26 százalék.

A középosztályba sorolt lengyelek 45 százaléka azt mondta, hogy semmilyen megtakarítással nem rendelkezik és ugyanilyen arányban törlesztenek valamilyen adósságot. A réteg tagjaira jellemző, hogy nem akarnak adóemeléseket, még akkor sem, ha ezzel növekedhetnének az állami kiadások. Túlnyomó többségük támogatja Lengyelország EU-tagságát, és elégedetlenek az egészségügyi ellátás, illetve az oktatás színvonalával.