Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér szerint Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője csalással szerzett forrásokból százmilliárd rubel értékű (400 milliárd forint, megközelíti a budapesti 4-es metró építési költségét) luxusingatlant építtetett magának, ami természetesen nem az ő nevén van - derül ki a Moscow Times cikkéből. Navalnij oknyomozó csapata közel kétórás videót készített a történetről. A Praszkovejevka birtok a Fekete-tenger partján, Oroszország déli részén található.

Az orosz média már egy évtizeddel ezelőtt Putyinhoz kötötte a tengerpari palotát. Navalnij szerint nem egyszerűen egy vidéki házról vagy rezidenciáról van szó, hanem egy egész kis városról, vagy inkább hercegségről. A drónokkal készült légi felvételeken egy klasszikus stílusban épült, kétszintes nemesi kúria látszik, a belsőről készült képekből kiderült, hogy amfiteátrum, föld alatti jégpálya és a tengerhez vezető alagút egészíti ki az ingatlant.

A területet áthatolhatatlan kerítés veszi körül, saját kikötővel, biztonsági rendszerrel, templommal, beléptetőrendszerrel rendelkezik, és felette átrepülési tilalom van érvényben. Navalnij szerint gyakorlatilag elkülönül Oroszország területétől. Mérete 7000 hektár (a budapesti Margit-sziget több mint hetvenszerese), tulajdonosa az orosz titkosszolgálat, az FSB, amely tavaly ősszel 2068-ig bérbe adta egy vállalatnak, a hivatalos információ szerint kutatási, oktatási, vadászati és halászati szolgáltatások nyújtására.

Navalnij bemutat egy bonyolult korrupciós folyamatot, amely Putyin belső körének részvételével lehetővé tette, hogy rubelmilliárdokat rejtsen el az ingatlan kiépítésére. A hozzá közelállóknak tisztviselői állásokat, illetve állami vállalatoknál pozíciókat juttatott, aminek segítségével elrejtette a vagyont. Ezek az emberek az ellenzéki vezér szerint tetszés szerint dézsmálhattak meg bármit Oroszországban, amit csak akartak.

A videó nézettsége irtózatos tempóban nő. A megjelenését követő órában átlépte az egymilliós kattintást - mostanra pedig meghaladta a 23 millió megtekintést is.