Theresa May brit miniszterelnök tett még egy utolsó kísérletet arra, hogy elfogadtassa pártjával és az ellenzékkel kormánya és az EU brexitmegállapodását. Bejelentette, hogy a parlamentben háromszor leszavazott válási egyezséget negyedszerre olyan javaslatcsomagban terjeszti be, amellyel reményei szerint megnyerheti a korábbi ellenzők egy részének támogatását is. Válaszul mind saját pártjában, mind ellenzéki oldalról rácsapták az ajtót - derül ki a Bloomberg beszámolójából. A tízpontos javaslatcsomag legvitatottabb része, hogy lehetővé tenné egy újabb népszavazás megtartását az egyezségről, amennyiben az átmenne a parlamenten.

Ezzel azokat az ellenzéki képviselőket akarta a kormány mellé állítani, akik a 2016-os brexitreferendum után újabb népszavazást akarnak a szigetország uniós tagságáról, ám ez a számítása visszaütött. A javaslatcsomagot bejelentő beszédét követően perceken belül kiderült, hogy pártjának brexiter képviselői a pokolba kívánják ezt a lehetőséget, amelyet egyébként eddig May is elképzelhetetlennek minősített. Többen azt követelték, hogy azonnal mondjon le ahelyett, hogy újra beviszi brexitjavaslatát a képviselők elé, ahol borítékolhatóan újabb megalázó vereséget szenvedne. A kormány köreit is meglepte, milyen gyorsan beintettek kollégái a miniszterelnöknek.

Nagyobb lehet a bukás

A Financial Times (FT) idéz egy olyan tory parlamenti képviselőt, aki eddig támogatta a kormányt, ám egy újabb szavazáson már ellene fog fordulni. Nem tudom támogatni ezt a totális zűrzavart, a miniszterelnöknek mennie kell! - fogalmazott Zac Goldsmith. Boris Johnson, aki a harmadik szavazáson szintén támogatta a terveztet, negyedszerre - pláne az újabb népszavazás árnyékában - nem fogja megszavazni azt.

Margaret Beckett munkáspárti képviselő, az újabb népszavazás egyik híve kijelentette, hogy ő és hozzá hasonlóan gondolkodó kollégái nem fogják támogatni azt a zagyva javaslatot, amit a miniszterelnök a bejelentése szerint a kormány a parlament elé visz. Jeremy Corbyn a párt elnöke, aki a néhány napja lezártnak minősítette a kormány és a Munkáspárt többhetes kompromisszumkereső tárgyalássorozatát szintén jelezte, hogy pártja nem fogja megszavazni az új változatot.

Feszültség

Az FT értesülése szerint a csomagot feszült kabinetülésen fogadta el a kormány, az euroszkeptikus miniszterek hevesen ellenezték a második referendum ötletét és Maynek azt az elképzelését, amely szerint az Egyesült Királyság a 2022-ben esedékes következő választásokig az EU-s vámunió része maradjon. (Ennek az a logikája, hogy az azon induló pártok megversenyeztethetnék brexitelképzeléseiket, lehetővé téve a briteknek, hogy eldöntsék, merre akarnak továbbindulni.)

A brexiter tory képviselők a kormányfő beszéde után összeültek, és egyhangúan amellett döntöttek, hogy a maguk részéről le fogják szavazni a kormány új brexitpaktumát is. A népszavazáson kívül az is zavarja őket, hogy a miniszterelnök a munkáspárti képviselők megnyerése érdekében a függetlenség után is érvényben tartaná az uniós munkaügyi és környezetvédelmi szabályozást. A kilépés elszánt hívei nem akarják, hogy ezeken a területeken a szigetország kényszerűen kövesse az EU-s rendszert, anélkül, hogy beleszólhatna annak kialakításába.

Brutális jóslat

Eközben a kormányzó Konzervatív Párt menetel története talán legnagyobb választási veresége felé az Egyesült Királyságban május 23-án tartandó európai parlamenti választáson. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a nemrégen alakult Brexit Párt kaphatja a szavazatok 37 százalékát (néhány napja még "csupán" 33 százalékost mértek nekik), míg az EU-ban maradást akaró Liberális Demokraták lehetnek a másodikak 19 százalékkal. A két történelmi párt közül a Munkáspárt a szavazatok 13 százalékára számíthat, a toryk pedig bőven tíz százalék alá esve mindössze hétszázalékos eredményben reménykedhetnek.